Humanitarni rad

AKOS primio izbjeglice iz zeničkih sela u svoj centar u Begovom Hanu

Jučer su izbjeglice iz sela Željezno polje (Žepče) i Topčić polje, opština Zenica, jedinim putem kojim su izašli iz sela zahvaćenim klizištima, stigli u Begov Han, općina Žepče. Nekoliko stotina ljudi, žena i djece prihvaćeni su od strane lokalnog stanovništva koji su im pružili pomoć u hrani i odjevnim predmetima.

Svjesni obaveze pomoći ljudima u nevolji i onima kojima je pomoć potrebna, rukovodstvo AKOS-a je odobrilo stavljanje na raspolaganje izbjeglicama AKOS-ovog centra “Misbah” u Begovom Hanu. Prema riječima našeg koordinatora, u saradnji sa Islamskom zajednicom i Općinom Žepče, naš centar je postao glavno prihvatilište za stanovništvo izbjeglo iz okolonih sela koja su pogođena poplavama i aktiviranim klizištima. Trenutno je u Centru smješteno šezdesetero starijih ljudi, žena i djece. Danas je u Centar počela stizati i humantirana pomoć. Ljudi kojima je pomoć potrebna budu obezbjeđeni sa potrebnim namirnicama i većina njih bude prihvaćena od strane rodbine i prijatelja tako da se trenutno u Centru nalaze samo oni koji za sad nemaju drugog smještaja. Svim zbrinutim građanima je obezbjeđen smještaj i hrana koja se sprema u  kuhinji Centra.

Također, volonteri AKOS-a su na usluzi ljudima koji trebaju pomoć i maksimalno se trude da im obezbjede što bolji smještaj. Osim toga, naši aktivisti su danas učestvovali u dopremi pomoći stanovništvu Olova i saniranju posljedica poplava u tom gradu.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

{youtube}emHkCwfC0sA{/youtube}

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button