Islamske temeU Fokusu

Drži se užeta dove koje se proteže do sedmog neba dok se oblaci nevolje i tuge ne rasprše i ne dignu od tebe

Sve brige i bol tvoga srca, iznesi na sedždi Milostivom Allahu, i ne ostavljaj ništa u svom srcu ma koliko ti se suze miješale sa riječima i jezik zapetljavao od obilja riječi i želja koje želi izraziti. Allaha mi, dani će brzo proći i ti ćeš možda zaboraviti te svoje dove i zaokupiti se životnim poslovima, a odgovor na te dove je satkan i pripremljen za tebe odakle i ne znaš da bi mu se obradovao odakle se nisi ni nadao.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Učeni i mudri ljudi, oni koji su pronikli u dubine kur’anskih značenja, rekli su: ”Ljepota Kur’ana je u tome što ne možeš promijeniti njegove riječi, ali njegove riječi mogu promijeniti tebe.”

– Najljepši zapovjedni način glagola (imperativ) koji ćete čuti na ovom i budućem svijetu, jeste:

”Uđite u  džennetske bašče sigurni, straha oslobođeni!” (El-Hidžr, 46.)

Najljepša zabrana koju ćete čuti u svom životu, jeste: ”Ne gubite nadu u Allahovu milost.” (Ez-Zumer, 53.)

Najljepši glagol u prošlom vremenu koji se odnosi na budućnost, jeste: ”Allah je njima zadovoljan i oni su Njime zadovoljni.” (El-Bejjine, 8.)

Najljepši dan koji će osvanuti vjernicima, jeste: ”Dan kada budeš vidio kako se pred vjernicima i vjernicama, i s desne strane njihove, svjetlo njihovo bude kretalo: “Blago vama danas: džennetske bašče kroz koje teku rijeke u kojima ćete vječno boraviti – to je veliki uspjeh!” (El-Hadid, 12.)

– Za sreću nisu potrebna čuda, potrebno joj je samo: tolerantno srce, nasmijano lice, zadovoljstvo sa opskrbom i potpuno pouzdanje i sigurnost u Allaha.

– Ne govori ništa čime ćeš nekoga optužiti, a što ne možeš dokazati. Jer, kada se na Sudnjem danu kaže: ”Donesite dokaze ako istinu govorite”, neće ti koristiti to što ćeš tada reći: ”Čuo sam od toga i toga.”

– Sve brige i bol tvoga srca, iznesi na sedždi Milostivom Allahu, i ne ostavljaj ništa u svom srcu ma koliko ti se suze miješale sa riječima i jezik zapetljavao od obilja riječi i želja koje želi izraziti. Allaha mi, dani će brzo proći i ti ćeš možda zaboraviti te svoje dove i zaokupiti se životnim poslovima, a odgovor na te dove je satkan i pripremljen za tebe odakle i ne znaš da bi mu se obradovao odakle se nisi ni nadao. Zato se drži užeta dove koja se proteže do sedmog neba dok se oblaci nevolje ne rasprše i ne dignu od tebe, i dok te, nakon toga, ne natkrile oblaci blaženstva, sreće i smiraja.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button