Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Države ‘homoseksualne demon'kratije’ – put bez povratka

Države ‘homoseksualne demon'kratije’ – put bez povratka

Homoseksualnost ne odobravaju stanovnici mnogih zemalja svijeta
Istraživanje provedeno u 40 država svijeta pokazalo je da većina ljudi smatra kako homoseksualnost nije prihvatljivo seksualno opredjeljenje

 

Više od polovice ispitanika u anketi koju je proveo Pew Research centar u četrdeset zemalja svijeta, izjavilo je kako homoseksualnost nema moralno uporište i da nema mjesta za to seksualno opredjeljenje u modernom društvu.

Čak devet od deset ispitanika u sedam država u kojima je provedena anketa ima to mišljenje. U državama poput Gane, Egipta, Jordana, Palestine i Indonezije manje od 5% ispitanih smatra kako homoseksualnost ne treba dovoditi u taj kontekst i da je zapravo moralno prihvatljivo. U istim tim državama više od 90% ispitanih kategorično osuđuje taj vid seksualnog opredjeljenja.

Međutim, ima i onih država gdje velika većina stanovništva smatra kako u tome nema ništa loše, a takvo mišljenje uglavnom vlada u državama Zapadne Evrope. Samo 6% ispitanika u Španiji smatra kako je homoseksualnost moralno neprihvatljivo opredjeljenje. U istu skupinu zemalja spadaju Njemačka, Francuska, Češka, Kanada, Australija, Argentina itd. Ispitanici u ovim zemljama odobravaju homoseksualnost i ne vide moralnu dilemu u tome.

Bosna i Hercegovina nije uključena u ovo istraživanje.

 

novovrijeme.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top