U Fokusu

Dr. Zuhdija Adilović za Akos.bA: Nova zgrada IPF-a za novi imidž Zenice

U povodu izgradnje nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, te obilježavanja 20. godišnjice osnivanja Muftijstva zeničkog i Islamske pedagoške akademije razgovarali smo sa dekanom IPF-a, dr. Zuhdijom Adilovićem.

 

Akos.bA: Ove godine Islamska zajednica BiH u Zenici obilježava dva jubileja – 20 godina od osnivanja Zeničkog muftijstva i 20 godina od osnivanja IPF-a. Možete li nam objasniti razloge osnivanja IPF-a i da li je ovaj projekat ispunio svoje ciljeve?

Dr. Adilović: Ratne 1993. godine, dok su drugi bili okupirani aktuelnim dešavanjima, stradanjima, nestašicom, te organiziranjem odbrane, grupa intelektualaca u slobodnoj Zenici, pored svih spomenutih obaveza, prihvatila se tada pionirskog posla, da bi već 28. 8. 1993. godine u Zenici osnovala visokoškolsku obrazovnu instituciju s grandioznim naumom da se na njoj moderna vještina podučavanja i metodike u nastavi oplemene savremenim vrednotama islamske duhovnosti koje su bile nužne društvu urušenom strahovitom agresijom.

Osnivanjem Islamske pedagoške akademije Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u to vrijeme dobila je novu vrstu obrazovne institucije, koja se svojom temeljnom odgojno-obrazovnom svrhom i vjersko-pedagoškim usmjerenjem, u znatnoj mjeri, nadovezivala na tradiciju Darulmuallimina. Utemeljenjem ovakve visokoškolske institucije nastojalo se prvenstveno reagirati na promijenjene kulturno-religijske okolnosti, koje su nastupile nakon demokratskih promjena u bosanskohercegovačkom društvu, te uspostaviti nužne pretpostavke za kompetentniji odgovor na nove odgojno-obrazovne izazove.

 

Akos.bA: Grad Zenica se gradi, od novih zgrada, gradskih puteva, kružnih tokova, zaobilaznica itd. Mi želimo ovom prilikom istaknut važnost izgradnje nove zgrade IPF-a koja je ujedno i najveća investicija u okviru IZ u BiH od rata. Šta nova zgrada znači za IPF i za Zenicu?

Dr. Adilović:  Nama je čast i zadovoljstvo da je upravo naš fakultet jedan od nosioca projekta novog imidža grada Zenice, da smo izgradnjom nove zgrade učestvovali u ekonomskom napretku našeg grada i obezbijedili tako veliku insvesticiju.

Poznato je da IPF od početka djeluje u zgradi koja ne raspolaže dovoljnim prostorom za normalan rad fakulteta. Najbolji pokazatelj te činjenice jeste to što smo već odavno prinuđeni da 50% nastave izvodimo u iznajmljenim prostorijama zgrade jedne Osnovne škole na drugoj lokaciji u Zenici, što uveliko usložnjava i otežava našu osnovnu djelatnost – izvođenje nastave. Hvala Allahu, dž.š., nakon 20 godina traganja za adekvatnim rješenjem došli smo u fazu izgradnje respektabilne zgrade na atraktivnoj lokaciju u gradu, koja će zadovoljiti naše trenutne potrebe sa tendencijom srednjoročnog razvoja. Ovom zgradom, koja će biti monumentalna po svojoj arhitekturi, ali istovremeno funkcionalna i potpuno otvorena za građane, želimo dati svoj doprinos u promovisanju nauke, knjige, istraživanja, kulture, društveno-korisnih dešavanja u gradu koji je, prije svega, bio poznat po teškoj industriji. Zgrada sa prelijepim amfiteatrom, s više prostora za izložbe, s bibliotekom, kafiterijom, internet klubom, otvorenim restoranom, bit će definitivno najljepši kutak u Zenici za sve one koji žele dobro sebi, dobro svojima, gradu Zenici i široj zajednici.

Kapacitetima koje nova zgrada nudi, IPF će po prvi put biti u situaciji da da puni doprinos u razvoju visokoobrazovnog procesa u našoj sredini i postigne potrebne standarde u naučnoistraživačkom radu u BiH. Molim Allaha, dž.š., da nam pomogne da ovaj hairili projekat što prije okončamo.

 

Akos.bA: Da li će se u Zenici otvarati medresa ili Islamska gimnazija? 

Dr. Adilović: Ja sam jedan od onih, u Islamskoj zajednici, koji rade na tome  da svaki veći grad u BiH ima svoju medresu. Smatram da su naše medrese svojevrsna odgajališta budućih generacija koje će biti izgrađene na univerzalnim vrijednostima vjere, a kvalitetno osposobljene u raznim strukama za iznalaženje rješenja za probleme savremenog društva. Govor o zeničkoj medresi nije prestao, rad na tom projektu je i zvanično započeo prije par godina, ja se nadam da ćemo uspjeti da ga u dogledno vrijeme i realizujemo.

 

Akos.bA: Svjesni smo da je školski sistem unutar IZ  odavno sazreo za reformu. Kako vidite u budućnosti organizaciju školstva od vrtića do fakulteta?

Dr. Adilović: Islamska zajednica formirala je tim za izradu strategije obrazovanja unutar institucija IZ i taj projekat je uveliko u toku. Iskreno se nadam da će ta strategija biti dobra osnova za konkretnu i sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema u IZ BiH. Naravno da su se okolnosti u bitnome promijenile i da je reforma koja će sve to uzeti u obzir i napraviti adekvatan uvid u stanje u okruženju po tom pitanju neophodna. Potrebno je, u tom smislu napraviti ozbiljna naučna istraživanja i na osnovu njih povući adekvatne poteze.

 

Akos.bA: Ove godine ste otvorili novi odsjek na IPF-u, Odsjek za arapski jezik. S obzirom na potrebe tržišta rada kakvu transformaciju fakulteta planirate u budućnosti? Koje odsjeke još planirate otvoriti?

Dr. Adilović: Otvaranjem Odsjeka za arapski jezik i književnost mi smo realizirali svoj srednjoročni plan razvoja. Sada smo u fazi preispitivanja svrsishodnosti postojećih odsjeka, izrade plana za njihovo jačanje i reformu u skladu sa najnovijim kretanjima u tim oblastima na svjetskoj akademskoj sceni. Zatim smo u prioritet svojih aktivnosti u budućem periodu stavili drugi i treći ciklus putem kojih bi ojačali naučnoistraživački rad i njime obuhvatili dublju analizu statusa vjeronauke, kvaliteta edukacije u toj oblasti i koje su to mjere koje bi trebalo poduzeti u reformama da bismo došli do boljih rezultata. Prioritet je, svakako, i projekat učenja na daljinu, kako bi prije svega bošnjačkoj dijaspori omogućili pristup našim studijskim odsjecima i pomogli im da dođu do kadrova koji su im potrebni u organizaciji obrazovnih, odgojnih i socijalnih projekata među Bošnjacima u dijaspori. Zatim, otvaranje raznih centara za savjetovanje, pedagoški menadžment, pokaznog vrtića i osnovne škole, putem kojih bi znanje koje su naši svršenici stekli u najboljem svjetlu pokazali na praktičnim projektima koji će, ujedno, poslužiti kao primjer kako se u tim područjima mogu postići svjetski standardi i ovdje kod nas u BiH.

 

Akos.bA: Nedavno ste otvorili vlastiti blog http://zuhdijaadilovic.com na Facebook https://www.facebook.com/zuhdijaadilovic na kojem pored Vaših stručnih radova objavljujete i kratke osvrte na aktuelne teme. Koji je vaš stav o općoj povučenosti bošnjačke uleme u svoje profesije, katedre? Zašto naša ulema ne dijeli svakodnevnicu sa vjernicima kroz komunikaciju preko interneta, društvenih medija, radija, televizije?

Dr. Adilović: Spoj tradicije i savremenosti je ključ uspjeha u svakoj profesiji i svim vremenima. Tako je i u našoj struci veoma važno koristiti dostignuća savremenog doba, naročito uvažavajući činjenicu da je internet glavno komunikaciono sredstvo narastajućih generacija na kojima ostaje budućnost. Ja sam se odlučio na ovakav potez s ciljem da svoj naučni rad učinim dostupnim široj javnosti, a naročito onima koji se ozbiljnije bave islamom, nadajući se da će ovaj moj projekat poslužiti kao primjer i drugoj braći profesorima iz reda naše bošnjačke uleme…

 

Akos.bA: Da li se planirate kandidovati za još jedan mandat na mjestu dekana ili očekujete od viših nivoa da vas zaduže nekim drugim projektom?

Dr. Adilović: Ne, meni mandat ističe krajem školske 2013/2104 godine. Ne sumnjam da će naš fakultet odabrati najpodesniju osobu za ovu funkciju iz reda naših profesora, koji su se dobrano dokazali u svom dosadašnjem radu kao kvalitetni univerzitetski profesori.

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button