U Fokusu

Dr. Tarik Ramadan: Priroda nas uči da iza jednog života, neumitno dolazi drugi!

 Poslanik Muhammed a.s. bi plakao kada bi učio ajet „Zaista su u stvaranju nebesa i zemlje, dana i noći, znakovi za one koji razmišljaju“, navodi na početku novog dijela Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan. Prema njegovim riječima, ramazanski post gradi poseban odnos i vezu čovjeka sa prirodom i nudi poruke o kojima treba razmisliti.

Govorili smo o veoma specifičnoj vezi vremena i prostora. Dok smo dimeziju vremena pokušali objasniti kroz slijeđenje Ibrahima a.s. i njegove tradicije koje se ogleda u priznavanju samo jednog Boga, prihvatanju i potčinjavanju Božijem miru, te činjenju dobrih djela, dimenziju prostora nastojimo objasniti kroz primjer pustinje – kaže on.

U zadnjim kur´anskim poglavljima, kako navodi, govori se o veoma specifičnoj vezi čovjeka sa prirodom.
– Poslanik a.s. je boravio u pustinji. U takvoj situaciji kada vrijeme postaje drugačije, veza sa stvarima je drugačija i tada se priroda obraća čovjeku. Priroda te zove i nudi odgovore na to šta je i kakav je život. U Kur´anu se kaže: „Jedan od Njegovih znakova je zemlja, na koju spuštamo vodu/kišu i vidiš je da se vraća u život!“ Ovdje vidimo veoma važne znakove: Onaj koji daje život zemlji, dat će i nama ponovo život. Priroda nam se obraća, a mi moramo shvatiti kako se odnosimo prema njoj i znakovima koji su oko nas. Poslanik a.s. je bio u pustinji, a ona mu je govorila i davala znakove kao knjiga – ističe dr. Ramadan.
Dok postimo i dok smo u posebnoj vezi vremena i prostora, ističe dr. Ramadan moramo se vratiti i prihvatiti prirodu i povećati našu svjesnost o njoj.
– Prisjetimo se da je Poslanik a.s. plakao kada bi recitirao ajet: „Zaista su u stvaranju nebesa i zemlje, dana i noći znakovi za one koji razmišljaju.“ Kroz takav odnos možemo reći: Da, vrijeme leti, prolazi, ali stvari se vraćaju, ovaj život odlazi, ali dolazi drugi život. Život nakon života. To nam govori priroda, na to nas Allah podsjeća kroz Njegove znakove. I dok postimo iz dana u dan, moramo razumjeti srce ove poruke. Neka nam Allah u tome pomogne – zaključuje dodajući: Nikada ne zaboravite onima koje volite reći da ih volite!

Dr. Ramadan, profesor na univerzitetu Oxford, Švicarac po rođenju, zbog svojih je progresivnih stavova i dubokog razumijevanja islama, postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih učenjaka u svijetu. Svoje ramazanske poruke, dr. Ramadan šalje kratkim video snimcima u kojima na jednostavan, ali razumljiv i praktičan način daje savjete vjernicima.

 

nap.ba 

Povezani članci

Back to top button