Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Dr. Ahmet Davutoglu: Nema dobre politike bez etike

Dr. Ahmet Davutoglu: Nema dobre politike bez etike

Bez ikakve dileme možemo kazati da je dr. Ahmet Davutoglu jedan od najboljih i najutjecajnijih ideologa, profesora i mislioca u modernoj islamskoj povijesti. Za razliku od mnigih njegovih kolega s Istoka, on je svoje ideje i misli imao priliku i realizovati prvo kao savjetnik tadašnjeg premijera Erdogana, zatim kao ministar vanjskih poslova, a onda i kao premijer Republike Turske.

Upravo zbog toga njegova vizija, savjeti i analize imaju posebnu važnost.

Nakon promocije njegove knjige „Civilizacije i gradovi“ u utorak, 5. decembra 2017. godine u Sarajevu, BBI Akademija organizovala je susret i večeru za biznismene, mlade lidere i bivše studente poznatog profesora, mislioca i političara. Domaćini susreta u Vijećnici bili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor BBI banke Amer Bukvić i direktor BBI Akademije dr. Šukrija Ramić.

Dr. Davutoglu podijelio je svoje osvrte na trenutnu političku situaciju na globalnom nivou, prisjetio se njegovih iskustava dok je obnašao funkciju premijera, ali i podijelio mnoštvo savjeta za sve prisutne.

„Nažalost, etika se sve više gubi iz politike, posebno među najjačim svjetskim silama. Imamo priliku svjedočiti da su predsjednici najjačih svjetskih sila bivši voditelj reality showa, odnosno agent tajne službe u kojoj, kao što svi znamo, pravila i etika ne postoje. Znajte da nema dobre politike bez etike“, rekao je Dr. Davutoglu.

Posebno me je zanimao njegov osvrt na stanje u Bosni i Hercegovini, te šta je to što omladine Bosne i Hercegovine treba posebno imati u vidu.

„Omladina koja živi u ovoj državi mora dobro znati da ne može ostvariti napredak sve dok ne shvate i ne razumiju situaciju i probleme s kojima se suočavaju njihove kolege drugih etničkih i vjerskih identiteta. Svi se moraju postaviti u poziciju drugih kako bi najbolje razumjeli šta je ono što vama zajedno treba i kako da to zajedno ostvarite. To je neizbježan put ukoliko želite uspjeti“, zaključio je dr. Davutoglu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top