Islamske temeU Fokusu

Dr. Ahmet Alibašić: Veza Muslimanske braće sa terorizmom nikad nije dokazana

 Pitanje veza Muslimanske braće s nasiljem postavlja se gotovo od početka postojanja tog pokreta. Bez obzira na sva nastojanja, ta veza nikada nije dokazana i posljednji izvještaj u tom smislu jeste onaj Vlade Britanije iz vremena Davida Camerona. Zapravo, od sredine 2013. godine i vojnog udara u Egiptu, Muslimanska braća, Al Jazeera i većina ostalih institucija i pojedinaca koji se problematiziraju ovih dana od strane Egipta i njegovih saveznika samo su metafora za opoziciju autokratskim režimima. Naime, njih se imenuje jer opstaju za razliku od drugih disidenata kojih više nema i kojih se više niko ne sjeća.

Ko se još sjeća da je nobelovac Muhammed Baradei pobjegao iz Egipta čim je izvršen vojni udar koji je prizivao? Isto se desilo i najvećem egipatskom komičaru Basimu Jusufu. S druge strane, nema ništa novo što je šejh El-Karadavi rekao ili uradio u svojoj dubokoj starosti što nije govorio ili radio ranije kada je bio nagrađivan po zemljama koje sada traže njegovo stavljanje na terorističku listu. Novo je to što su establišmenti u tim zemljama procijenili da je taj diskurs jedina alternativa njihovoj neograničenoj samovolji.

Nisu to ekstremisti jer ekstremizam nema budućnost. Nisu to ni liberali jer u tom dijelu svijeta liberalizam nema društvenu podršku i vjerovatno je još dugo neće imati. Nisu to ni službeni mediji, intelektualci i ulema jer oni na svaki način opravdavaju postupke i politike vlasti ma kakvi oni bili. Jedina, istina, ne bliska opasnost po budućnost samovolje u tim zemljama jesu umjereni pokreti utemeljeni u kulturi i tradiciji toga podneblja. Sve ostalo dimna je zavjesa.

Stav.ba

Povezani članci

Back to top button