Kulinarstvo

Domaća nutela, zdravija i jeftinija

Nutela namazana na hljeb, sa mlijekom je idealan doručak. Ali nutela je preskupa za većinu građana.nZato vam predstavljamo kako da sami napravite ovaj ukusan krem. Pripremite lako, brzo i jeftino nutelu na slijedeći način.

Sastojci:

– 200-250gr oraha, badema ili kikirikija
– 200 gr crne čokolade
– suncokretovo ulje – 2 supene kašike
– so

Priprema:

Ako ste kupili sirov kikiriki ili badem potrebno je da ga propržite u rerni na 180 stepeni 12 minuta.

Kad se kikiriki ohladi stavite ga u blender i sameljite.

Izrendajte čokoladu na krupnije rende.

U blender sa samljevenim kikirikijem dodajte prstohvat soli, ulje i izrendanu čokoladu. Dodati vodu (koju smo prethodno prokuhali i ohladili) ili mlijeko po želji. U zavisnosti od gustine nutele dodavati vodu (ili mlijeko). Sve zajedno izmješajte u blenderu dok ne dobijete homogenu masu srednje gustine.

Kad isključite blender sipajte Nutelu u staklenu teglu, zatvorite i ostavite u frižideru oko sat vremena da se još malo zgusne i ohladi.

Vaša Nutela je spremna za degustaciju.

Preuzeto sa:najboljirecepti.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button