Ekonomija

Dodijeljene nagrade na Sarajevo Halal Fairu 2019

Drugi po redu Sarajevo Halal Fair 2019. bliži se kraju, a organizatori BBI banka i Islamska razvojna banka (IsDB) odlučili su podijeliti i nagrade najuspješnijim učesnicima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dobitnik nagrade za izvanredan doprinos razvoju globalne halal industrije je malezijska kompanija GISB Holding u čije ime je priznanje preuzeo predsjednik Uprave  Dato Lokman Hakim Pfordten. GISB Holding je međunarodna kompanija koja ima za cilj razvijati islamski način života u svim aspektima.

Nagradu za istaknut doprinos evropskoj halal industriji dobila je bosanskohercegovačka kompanija AS Holding. Priznanje je preuzela direktorica za osiguranje kvalitete i standardizaciju Amela Semić.

Dodijeljena je i nagrada za izvanredan doprinos na evropskom halal tržištu, koja je pripala kompaniji Meggle iz Njemačke. Kristina Galić, marketing asistent u Meggleu preuzela je nagradu. Meggle, kao međunarodna kompanija, koja dugi niz godina ima halal certifikat kontinuirano je kroz svoje poslovanje pokazala da može konkurisati na najbrže rastućem tržištu.

Podijeljena su i specijalne nagrade organizatora. Istanbulska privredna komora dobila je priznanje, jer ulaže veliki napor i trud u razvoj evropske halal industrije. Stoga su joj organizatori dodijelili specijalnu nagradu za doprinos evropskoj halal industriji, a priznanje su u ime Istanbulske privredne komore preuzeli Cidem Terzi Esendemir i Šaban Oruč.

Specijalnu nagradu je dobila i Olivera Majić, dogradonačelnica Zagreba, a njoj je uručeno priznanje za doprinos halal industriji u Jugoistočnoj Evropi. Majić je svojim istraživačkim radom na primjeni halal i košer certifikata među hrvatskim proizvođačima pridonijela podizanju svijesti proizvođača i potrošača o halal načinu života.

Još jedna specijalna nagrada, ovoga puta za doprinos halal industriji u BiH otišla je u ruke Valdetu Peštaliću, šefu Odjela za obrazovane pri Agenciji za hala certifikaciju BiH.

Kraš je kompanija koja posebno ulaže u proces proizvodnje i razvoj proizvoda koji zadovoljavaju halal kvalitetu, što podrazumijeva skup odgovarajućih postupaka u procesu proizvodnje kao i ukupnost karakteristika proizvoda u skladu s islamskim propisima. Stoga je specijalna nagrada za razvoj halal proizvodnje dodijeljena hrvatskom Krašu, u čije ime je priznanje preuzela menadžerica prodaje Mirela Salihović.

Posljednju nagradu na Sarajevo Halal Fairu 2019 dodijelili su posjetioci, a riječ o najboljem štandu. Posjetioci SHF-a, koji se održao od 26. do 28. septembra u Skenderiji, odlučili su da je najbolji štand imala kompanija MBA Centar iz BiH. U ime MBA Centra nagradu je preuzeo Faris Kravić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button