Islamske teme

Do kada se kurban-akika može najkasnije zaklati?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Nismo klali kurban-akiku djeci po rođenju. Namjeravam to učiniti sada. Imam tri kćerke i sina, i djeca su maloljetna. Da li zaklati jedan kurban ili svakom djetetu pojedinačno?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Kurban-akika može se žrtvovati naknadno u bilo koje vrijeme ukoliko se ne obavi tokom prve tri sedmice po rođenju djeteta. U konkretnom slučaju za svako dijete lijepo je žrtvovati po jednog kurbana, a može i objedinjeno ukoliko se radi o velikom kurbanu-govečetu. Goveče može poslužiti za sedam kurbana. Ukoliko nemate mogućnosti da to obavite odjednom, možete i sukcesivno, postepeno tokom duljeg vremena.

Na pitanje odgovorio Fetva-emin dr. Ense Ljevaković.

***

Akika je bila dio tradicije Bošnjaka vjekovima, ali je tokom komunističke vladavine skoro isčezla. Nakon rata kroz obnovu duhovnosti Bošnjaci su se vratili praksi klanja akike što predstavlja višestruku korist i za porodicu koja kolje akiku i njenu rodbinu, komšije itd.

Akika je, između ostalog, način da i u drugim prilikama mimo Kurbana-bajrama darujemo mesmo komšije, rodbinu i siromašne, te način da se organizuju druženja vjernika lijepim povodom – rođenje djeteta.

Akika i kurbani su i instrument jačanja stočarstva i cjelokopne poljoprivrede Bosne i Hercegovine što u periodu recesije umnogome smanjuje nezaposlenost jer je najjeftinije otvaranje radnog mjesta u poljoprivredi.

Akos.ba

 

 

 

Povezani članci