Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Djeca su pod stresom zbog roditelja, a ne zbog škole

Djeca su pod stresom zbog roditelja, a ne zbog škole

Roditelji koji shvataju djecu i njihovo školovanje kao lični projekat vjerovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.

Slovenski klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu: roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtjevni i pretjerano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po djecu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.

Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj “Corpus anima ratio”, rekao je povodom početka nove školske godine da su dramatično veći paničari roditelji, dok su djeca izdržljiva i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu, prenosi mariborski list Večer.

Prema njegovim rečima, roditelji koji shvataju djecu i njihovo školovanje kao lični projekat vjerovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima, piše B92.

“Danas su ljudi mnogo više vještački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na društvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uvjerenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i djeca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti samog deteta, kao i prema nastavnicima i školi”, rekao je on.

Također ističe da se danas malo vodi računa o potencijalu djeteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

“To su ogromne gluposti”, rekao je on i dodao da će se pritisci na dijete u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocjenu ili ako nije najbolje, prije ili kasnije manifestovati na djetetu.

“Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtjevna”, rekao je Zadel.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top