Kultura i tradicija

“Djeca neprijatelja” proglašen najboljim filmom petog AJB DOC-a

Dodjelom nagrada završen je peti AJB DOC - Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans koji se na dvije lokacije u glavnom gradu održavao od 9. do 13. septembra ove godine.

Peto izdanje Festivala donijelo je 25 dokumentarnih filmova koji govore o aktuelnim društvenim temama s fokusom na teme koje govore o miru i potrazi za slobodom, što je jedna od ideja vodilja ovogodišnjeg izdanja koje je vizuelno predstavljeno bijelom golubicom koja svojim tijelom formira simboličan broj 5.

Od skoro 300 filmova, selektori AJB DOC-a – Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković odabrali su naslove prikazane u četiri selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić kazao je kako postaje uobičajeno da se AJB DOC održava u septembarskim danima.

– Mi ćemo se fokusirati na ono što mislimo da dobro radimo, na dobre filmove i autore, da donesemo ljudima što više tema, da što više razmišljaju o važnim stvarima u vremenu kada je vrlo teško razlikovati važno od nevažnog – kazao je Đođić, izrazivši nadu kako će se ljudima koji misle donijeti mir u glavama, da se postigne ono što nam je svima potrebno, a to je upravo mir.

Na ceremoniji zatvaranja, žiri u sastavu Aida Begić, Dana Budisavljević, Fatma Riahi, Phil Grabsky i Ensar Altay najboljim filmom Takmičarske selekcije AJB DOC-a proglasio je film “Children of the enemy/Djeca neprijatelja” autora Gorki-Glaser Mullera, a specijalna nagrada dodijeljena je za film “All that remains to be seen/Ka svijetu slijepih” autora Julie Bezzera Madsen. 

Svi takmičarski filmovi ušli su u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans a nagrada AJB Program Award dodijeljena je filmu “This stolen country of mine/Ukradena zemlja” autora Marca Wiesea. Posebna nagrada dodijeljena je “A parked life/Život za volanom” autora Petera Triesta. 

Svi filmovi prikazani na ovogodišnjem izdanju Festivala ulaze u konkurenciju za Nagradu publike koja će biti poznata nakon što se zbroje svi glasovi pristigli nakon održane projekcije svih filmova.

Nakon dodjele nagrada prikazan je film “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” Irene Škorić a govori o Ćiri u svjetlu u kakvom ga šira javnost ne poznaje i donosi priče o najzanimljivijim detaljima iz njegovog života, putu do uspjeha, strahovima, strastima, hobijima, neuspjesima, ljudima koji su iza kulisa bili zaslužni za njegov uspjeh.

Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini održano je i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora Agelast podcasta a kako navodi portal Al Jazeere Balkans, govorio je o ključnim elementima dobre priče, odnosno načinu njenog razvijanja od početka do kraja, moći koju ima dobra priča te načinima pripreme za snimanje, razgovor sa sagovornikom i neočekivane situacije. 

Također je u saradnji sa Al Jazeera Media Institutom i Samsungom održan i trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” na kojem su učešće uzeli polaznici iz cijele regije.

Novitet ovogodišnjeg Festivala je i platforma Industry days koja je nastala u saradnji sa Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.(Kerim Sefer/Preporod.info)

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button