Vi ste ovdje
Home > Srebrenica u fokusu > Dirljiv doček ultramaratonaca iz Vukovara u Potočarima

Dirljiv doček ultramaratonaca iz Vukovara u Potočarima

Pet maratonaca, nakon 227 pretrčanih kilometara, stigli su u poslijepodnevnim satima u Potočare gdje će sutra, 11. jula, prisustvovati komemoraciji i ukopu 71 žrtve srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o ultramaratoncima Dušku Štrbacu, Elviru Rakipoviću, Draženu Čučiću, Goranu Draksleru i Zmagi Horvatu, koji su trčali VI ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

Visoke temperature, oko 35 stupnjeva Celzija, bile su otežavajuće za maratonce koji su zbog vrućine izbjegavali otvorene ceste te su na jednom dijelu etape potražili hladovinu na šumskom putu.

U povodu obilježavanja 22. godišnjice srebreničkog genocida, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) već šestu godinu zaredom organizuje ultramaraton kojim se želi podsjetiti na žrtve masovnog pokolja u Srebrenici i Vukovaru te na sve nevino stradale tokom rata od 1990. do 1995.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top