KulinarstvoU Fokusu

Desert za iftarski meni: Domaći čoko-krem kolačići

Priprema 20 min

Kuhanje 15 min

Serviranja 8 porcija

Sastojci:

60ml vode

60ml šećera

125g maslaca, na sobnoj temperaturi

60g crne čokolade ili čokolade za kuhanje

125g šećera u prahu

325g  maslaca

125g mljevenih badema

prstohvat soli

1 veće jaje

450g brašna

3 kašike soka od limuna

Priprema:

Krema: Napravite sirup tako što ćete u loncu prokuhati šećer i vodu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavite na stranu.

U zdjeli umutite maslac na najvećoj brzini, najmanje 10 minuta. Ulijte sirup u zdjelu s maslacem i dodajte rastopljenu čokoladu.

Zagrijte pećnicu na 150˚C. Pomiješajte šećer, maslac, mljevene bademe i so. Dodajte jaja i brašno i 3 kašike soka od limuna. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike. Stavite kolačiće na pleh i pecite 15 minuta.

Stavite malo kremastog fila na svaki ohlađeni kolačić, pospite šećerom u prahu.

Kolačiće držite u frižideru najmanje 30 minuta. Služite na sobnoj temperaturi.

Akos.ba

Povezani članci