Desert za iftarski meni: Domaći čoko-krem kolačići
Priprema 20 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
60ml vode
60ml šećera
125g maslaca, na sobnoj temperaturi
60g crne čokolade ili čokolade za kuhanje
125g šećera u prahu
325g maslaca
125g mljevenih badema
prstohvat soli
1 veće jaje
450g brašna
3 kašike soka od limuna
Priprema:
Krema: Napravite sirup tako što ćete u loncu prokuhati šećer i vodu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavite na stranu.
U zdjeli umutite maslac na najvećoj brzini, najmanje 10 minuta. Ulijte sirup u zdjelu s maslacem i dodajte rastopljenu čokoladu.
Zagrijte pećnicu na 150˚C. Pomiješajte šećer, maslac, mljevene bademe i so. Dodajte jaja i brašno i 3 kašike soka od limuna. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike. Stavite kolačiće na pleh i pecite 15 minuta.
Stavite malo kremastog fila na svaki ohlađeni kolačić, pospite šećerom u prahu.
Kolačiće držite u frižideru najmanje 30 minuta. Služite na sobnoj temperaturi.
Akos.ba