Nauka i tehnologijaU Fokusu

Depresija: Kako pružiti podršku onima koju su krizi

Kada shvatite da depresija nije bolest koju vaš voljeni može kontrolirati, bit će vam lakše ponuditi potporu i njegu.

Navodimo nekoliko načina kako možete pomoći:

Izrazite vlastitu zabrinutost. Prihvatite bol osobe oboljele od depresije. Nemojte govoriti da znate kako se osjeća. Ako oboljeli želi razgovarati, poslušajte. Međutim, nemojte biti agresivni ili postavljati optužujuća pitanja. Povlačenje ili izbjegavanje razgovora često je dio bolesti. Nemojte to shvaćati osobno.

Ponudite pomoć. Možda vaša voljena osoba neće znati što biste trebali učiniti, ali će znati da ste spremni pružiti potporu.
Izrazite nadu. Podsjetite oboljelog da je depresija izlječiva, a oporavak moguć. Ako se voljena osoba već liječi, obzirno je podsjetite kako je za početak djelovanja liječenja potrebno određeno razdoblje.

Ponudite ohrabrenje. Depresivne osobe često se osjećaju bezvrijedno, te ističu vlastite pogreške i nedostatke. Podsjetite voljenu osobu na njegovu/njezinu snagu i sposobnosti, te na to koliko vam znači.

Zadržite smisao za humor. Vjerovatno ćete se povremeno osjećati frustrirani ili čak ljutiti. To je u redu, ali pokušajte ne iskaljivati ili ljutiti se na osobu koja boluje od depresije. Humorom razbijte napetost i osvijetlite atmosferu, ne koristeći se šalama na račun oboljelog.

Podržite zdravo ponašanje i aktivnosti. Pozovite vašeg voljenog da vam se pridruži u različitim aktivnostima ili posjetima porodici i zajedničkim prijateljima. Međutim, nemojte prerano inzistirati i očekivati previše. Također, obzirno podsjetite na važnosti tjelovježbe i zdrave prehrane.

Izvor: Dr. Keith Kramlinger, Mayo Clinic O depresiji, Medicinska naklada & Jutarnji list, Zagreb, 2005., str. 174.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button