Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Delegacija Vlade KS posjetila sarajevski „Milkos“: Uspješno poslovanje 12 godina, u planu nove investicije

Delegacija Vlade KS posjetila sarajevski „Milkos“: Uspješno poslovanje 12 godina, u planu nove investicije

Najveću domaću fabriku mlijeka i mliječnih proizvoda sarajevski “MILKOS” posjetili su danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri privrede i unutrašnjih poslova Muharem Šabić i Ismir Jusko. Tom prilikom upoznali su se sa čitavim proizvodnim procesom “Milkos”-ovih proizvoda, uslovima proizvodnje kao i planiranim novim investicijama.

“Milkos” je primjer uspješne privatizacije u poslijeratnom periodu, najmodernija mljekara u BiH, koja po vrhunskoj tehnologiji proizvodi mlijeko i mliječne proizvode za tržište BiH kao i tržište Evrope, za što su dozvolu dobili prije pola godine. Zapošljava oko 140 radnika, te otkupljuje mlijeko od 1000 farmera što je, po riječima direktora “Milkos”-a Adina Fakića, posebno važan aspekt poslovanja. Dnevno se sa farme Spreča kod Kalesije, koja je u sastavu ove firme, u proizvodne pogone u Sarajevu dostavi oko 15.000 litara mlijeka.

„Redovno se rade mikrobiološke analize i nemamo problema u tom segmentu poslovanja. Prije mjesec dana smo dobili najviše ocjene za rad i rezultate postignute u kontroli kvaliteta i sigurnosti proizvodnje i distribucije proizvoda od međunarodnih inspektora“, istakao je Fakić. Dodao je i da su dobili dozvolu za izvoz u Tursku a ono što je najznačajnije, ističe, je da su za to zaslužni visokoobrazovani mladi stručnjaci zaposleni ovdje.

Oni su trenutno angažovani na kreiranju novih 30 novih proteinskih proizvoda, za koje u firmi očekuju da će postati brendovi poput domaćeg Ayrana i drugih prepoznatljivih milkosovih proizvoda.

Najveća ulaganja „Milkos“ planira na farmi Spreča, gdje se namjerava realizirati ekološki projekt izgradnje bioplinskog postrojenja za proizvodnju električne energije od životinjskog otpada. Od nadležnih ministarstava u FBiH se očekuje i veća podrška kada je u pitanju isplata poticaja poljoprivrednim proizvođačima mlijeka, jer je to neophodno kako bi bili konkuretni sa poljoprivrednicima u EU.

Nedim Čaušević, osnivač Teloptic-a u čijem je sastavu „Milkos“, naveo je još dvije značajne investicije ove kompanije u Sarajevu, izgradnju stambeno-poslovnog naselja u Pofalićima kao i završetak izgradnje Importanne centra. Upoznao je predstavnike Vlade sa dinamikom njihove realizacije i zamolio za pomoć u razrješenju administrativnih i drugih problema koje usporavaju planirane radove. Istakao je važnost njihove realizacije kako kompanija ne bi stagnirala.

Premijer Konaković je kazao da mu je drago vidjeti da privrednici iz našeg kantona uspješno posluju i zadovoljavaju visokopostavljene međunarodne standarde. Dodao je da je Vlada KS u ovoj godini poduzela aktivnosti čiji je cilj olakšati poslovanje privrednim subjektima, a jedna od njih je i dodjela prava na koncesiju na vodu ovoj kompaniji.

„Mogućnost zapošljavanja i napretka u Kantonu Sarajevo je u realnom sektoru i naš je cilj učiniti sve što možemo da unaprijedimo poslovni ambijent i omogućimo nove investicije“ naglasio je premijer Konaković.

Prema riječima ministra Šabića, Kanton je spreman pružiti podršku privrednicima pri apliciranju na kreditna sredstva kod komercijalnih banaka pod povoljnijim uslovima, kao i prema sredstvima IPA fondova.

„Prioriteti naše Vlade su razvoj malih i srednjih preduzeća , te zapošljavanje mladih. Zbog toga se želimo neposredno upoznati sa problemima i zahtjevima kompanija kao što je ova, te im omogućiti im nesmetano poslovanje“, naglasio je ministar Šabić i najavio obilazak još nekoliko privrednih subjekata u Kantonu narednih dana.

Press služba KS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top