Kultura i tradicija

Dani vakufa: Predstavljena knjiga “Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945 – 2021)”

U okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" koju organizuje Vakufska direkcija u Visokom je upriličena promocija knjige "Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945 - 2021)" koju potpisuje mr. Mustafa Berhamović

Djelo predstavlja dorađen magistarski rad, koji je s naslovom “Nacionalizacija i povrat vakufske imovine u Visokom u periodu 1945 – 2021.” odbranjen na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Visoko je lokalitet gdje se nalazio i još uvijek nalazi veliki broj vakufa, a period od uspostave komunističke vladavine u Jugoslaviji 1945. godine, do danas kao težak i za istraživanje zanimljiv period, te tema vakufa temelji su istraživanja na kojima počiva ova knjiga.

– Polazna tačka za pisanje je bio spisak o vakufskoj imovini u Visokom iz 1932. godine koji sam našao u neobrađenom arhivu MIZ Visoko. Jedan pedantan mutevelija iz tog perioda je vodio precizan spisak koji je meni bio dobra motivacija za početak istraživanja.

IMG_20230516_200008.jpg - Dani vakufa: Predstavljena knjiga

Knjiga je podijeljena na dva dijela, prvi se odnosi na socijalistički sistem, a drugi na demokratsko društvo u kojem danas živimo – izjavio je autor Berhamović.

U svojstvu promotora je govorio i dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka koji je ovo djelo ocijenio značajnim zbog njegove usmjerenosti ka prošlosti, ali i budućnosti.

– Ovo je prvo djelo ove vrste koje govori o vakufima u Visokom i važno je, između ostalog, zbog toga što je autor prilikom njegove pripreme prvo sredio arhiv Medžlisa Visoko, potom učinio pristupačnim različite dokumente koji postoje, ali nisu baš dostupni prosječnom čitaocu.

received_162674299860299.jpeg - Dani vakufa: Predstavljena knjiga

Uz sve to, djelu ne manjka analize, pa i kritike i samokritike na račun Bošnjaka i bosanskohercegovačkih institucija. I konačno, ovo istraživanje daje i argumente onima koji nastoje vratiti sve ono što je nekada bespravno oduzeto – istakao je dr. Alibašić.

Suorganizatori ove promocije su Muftijstvo sarajevsko i MIZ Visoko, pa su se u okviru njenog protokola obratili izaslanik muftije sarajevskog doc. dr. Samed Omerdić i glavni imam MIZ Visoko Midhat-ef. Čakalović.

Dr. Omerdić je čestitao autoru i Medžlisu na realizovanom projektu, te Vakufskoj direkciji na organizaciji cjelokupne manifestacije, ocijenivši je značajnom za jačanje svijesti o vakufu, kao i razumijevanje potreba društva.

received_654011599889803.jpeg - Dani vakufa: Predstavljena knjiga

Efendija Čakalović je istakao da je ovo djelo namijenjeno svim dobronamjernim čitaocima koji su svjesni trajnog dobra vakufa.

Također je ocijenio da se ono može predstaviti kao izazov za daljnje zalaganje na unapređenju vakufske imovine i povratu onoga što je oduzeto 

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je istakao kako su tokom manifestacije “Dani vakufa”, uz nekoliko edukativnih programa, otvoreni objekti koji su dio potrebe određene društvene zajednice.

received_954157245735308.jpeg - Dani vakufa: Predstavljena knjiga

– Time slijedimo tradiciju naših dobrih prethodnika koji su odvajali imetak, u ime dragog Allaha, a za potrebe korisnika, to jeste, određene zajednice. Na taj način pokušavamo ovim građanima i ovom društvu obezbijediti ono što je potrebno. Treba istaknuti da na tom putu imamo dobru saradnju sa različitim javnim institucijama – kazao je dr. Zajimović.

Istakao je da se Bošnjaci kao narod mogu pohvaliti velikim brojem vakifa, kao i istančanim osjećajem za instituciju vakufa 

– Naši ljudi, bez obzira na različite sisteme i okolnosti, nikada nisu prestajali uvakufljavati. Njih, kao i njihove prethodnike, kao i današnje vakife, krasi dobročinstvo i dalekovidost. Također, naš narod je povezan sa stanjem vakufa kroz prošlost. Ono što je činjeno Bošnjacima, to je činjeno i vakufima – poručio je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Kako je naglašeno tokom promocije, ova knjiga se može preporučiti istraživačima pravnih i imovinskih odnosa u Bosni i Hercegovini u spomenutom periodu, zaljubljenicima u lokalnu historiju, pravnicima, historičarima i svima kojima je cilj otkrivanje istine i činjenica.

akos.ba

Povezani članci