Dijaspora

Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Sve više đaka bošnjačke nacionalnosti u nastavi na maternjem jeziku

- U ovoj školskoj godini nastavu na maternjem, bosanskom jeziku u Sandžaku pohađa dve odsto više učenika nego u prethodnoj godini

U sandžačkim opštinama u kojima učenici nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku, danas se obilježava Dan školstva na bosanskom jeziku, javlja Anadolu Agency (AA).

Taj dan Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji proglasilo je 2013. godine kada je u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, a za učenike bošnjačke nacionalnosti 21. februara počela da se izvodi kompletna nastava na maternjem, bosankom jeziku.

U nedavno objavljenom izvještaju BNV o rezultatima rada i planovima za naredni period, konstatovano je da je kvalitet nastave na bosanskom jeziku na visokom nivou, a da je u taj proces iz godine u godinu uključen sve veći broj đaka. Kroz realizaciju projekata u oblasti obrazovanja u prethodnoj godini doprinio se kvantitetu i kvalitetu nastave na bosanskom jeziku na prostoru Sandžaka, navedeno je u izvještaju BNV.

Podsjetili su da se sa procesom nastave na bosanskom jeziku otpočelo 2013. godine kada se za nastavu na bosanskom opredijelilo 4.545 đaka. Od tada svaka naredna školska godina bila je uspješnija od prethodne, naveli su iz BNV, i dodali da se u školskoj 2021/22. u nastavi na bosanskom jeziku nalazi 61 % od ukupnog broja đaka u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Analizirajući podatke, u BNV su utvrdili da se u prošloj godini u nastavi na bosanskom jeziku nalazilo ukupno 59 % upisanih učenika, a ove godine 61 %, pa je tako utvrđen porast učenika u nastavi na bosanskom jeziku od dva posto, naveli su iz BNV.

„Želja nam je da sve aktivnosti koje sprovodimo u oblasti obrazovanja donesu poboljšanje u kvalitetu nastave na bosanskom jeziku. BNV već trideset godina, od svog osnivanja radi na očuvanju identiteta Bošnjaka, a maternji jezik je jedan od osnovnih elemenata očuvanja identiteta. Ulažemo mnoge napore na polju nastave na bosanskom jeziku. Pored kvantiteta, permanentno radimo i na kvalitetu nastave“, rekla je predsjednica BNV Jasmina Curić.

U Sandžaku je u Osnovnoj školi “Ibrahim Bakić” u tutinskom selu Ljeskova 2004. godine, održan prvi javni čas bosanskog jezika. Danas se nastava na bosanskom izvodi u oko 40 obrazovnih ustanova, a đaci uče iz više od 200 autorskih i prevedenih udžbenika.

Dan školstva na bosanskom jeziku BNV obilježava se organizovanjem seminara za vaspitače, promocijom priručnika „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka – historijski priručnik“, autora prof. dr Izeta Šabotića i mr Mirze Ćehajića, i dodjelom nagrada najbolje plasiranim učesnicima literarnog konkursa “Moj bosanski, moje bogatstvo”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button