Brak i porodicaVijesti iz zemlje

Dan ružičastih majica: Stop nasilju!

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke.

Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine

Preuzmite letak:
https://www.docdroid.net/xghQKPX/pink-shirt-day-2017.pdf.html

Ukoliko vas vršnjaci na bilo koji način zlostavljaju, sljedeće vam može biti od pomoći:

Najvažnije je da sebi priznate da imate problem. Kada to sebi priznate, onda će biti lakše to reći roditelju, prijatelju, nastavniku, školskom osoblju, policajcu ili nekome drugom kome vjerujete. Ako uspijete izgovoriti da ste zlostavljani, uprkos strahu ili stidu, tada se nećete plašiti ni da riješite svoju situaciju, odnosno, da se suočite sa svim svojim strahovima ili sramom.  Najvažnije je da o tome ozbiljno porazgovarate sa osobom od povjerenja, koja vam može pomoći i pružiti vam podršku. S obzirom da želite da nasilje koje se nad vama vrši prestane, razgovor postaje direktni način njegove prevencije. Kada se o nečemu stalno govori, educira, ponavlja onda je to znak da su ljudi svjesni određenog problema i da su voljni da ga riješe. Dosljedno prijavljivanje nasilja ili pokušaja nasilja, prekida začarani krug, to morate znati. Sve dok o tome ne govorite i dozvoljavate da see nasilje nastavlja, od sebe pravite žrtvu.

 Kada vas neko na bilo koji način tretira s nepoštovanjem ili se odnosi nasilno, to nipošto ne znači da ste manje vrijedni, da ste slabić ili da zaslužujete to što vam se događa. Upravo suprotno, ohrabrite sebe tako što ćete vjerovati u svoju ličnu vrijednost i djelujte protiv nasilja koje se vrši nad vama tako što ćete o tome otvoreno pričati. Ako činjenicu da ste zlostavljani čuvate kao tajnu, u očima svojih zlostavljača to izgleda kao odobravanje, kao da im priznajete da su u pravu i da to tako treba. Pogrešno! Pobunite se, recite o tome nastavnicima i roditeljima koji dalje treba da obavijeste policiju i centar za socijalni rad. Poziv u pomoć je znak hrabrosti i time ste učinili veliki korak naprijed ka rješavanju svog problema, a sebe ste osnažili kao ličnost.

Kažite imena i prezimena onih koji vas zlostavljaju, a ako ih ne znate, pokušajte saznati ili zamolite roditelja, nastavnika ili prijatelja da to učine za vas.

Uvijek se vraćajte nakon nastave kući i obratno sa prijateljem, roditeljem ili u grupi sa svojim školskim kolegama.

Uloga roditelja je jedan od najvažnijih faktora u prevenciji vršnjačkog nasilja, koji svojim autoritetom, dosljednošću riječi i djela, iskrenošću i povjerljivošću mogu odgovorno, zrelo i staloženo riješiti problem svoga djeteta. Svojim učešćem, roditelj osigurava da se dijete ne okrene pogrešnim stranama za pomoć, npr. lošem i nasilnom društvu, jer tako i žrtva nasilja rizikuje da postane nasilnik.

Osim roditelja, važno je da i školsko osoblje (nastavnici, pedagog, psiholog, direktor) te policija učestvuju u prevenciji vršnjačkog nasilja, stoga budite uporni u prijavljivanju zlostavljanja, bilo da ste u pitanju vi ili neko od školskih drugova. Kada porodica, škola i policija zajedno sarađuju onda je lakše izaći iz „začaranog“ kruga nasilja, jer prisustvo starijih itekako utiče na smanjivanje zlostavljanja.

Ukoliko vas neko zlostavlja putem interneta, bitno je uraditi sljedeće:

– Ne odajite lične podatke ili stvari koje smatrate privatnim na internetu; nikome ne govorite vlastite passworde/lozinke (osim roditeljima koji žele da vas zaštite), jer je to vaše pravo na privatnost i lozinkom se štitite;

– Sačuvajte uvredljiv sadržaj koji su vam poslali, kao dokaz (tweet, facebook komentar, poruke, email, i sl.), zapišite ga zasebno;

– Nemojte odgovarati na uvredljiv sadržaj, jer se time situacija samo može pogoršati;

– Sačuvajte identitet osobe koja vas zlostavlja, čak i ako se radi o nadimku, a ne pravom imenu i prezimenu osobe, jer je važno pokušati saznati ko je nasilnik;

– Obavijestite odraslu osobu kojoj vjerujete (roditelj, nastavnik, starija sestra/brat, uposlenike škole) i tražite njihovu podršku, bez obzira na uvredljiv sadržaj; ustrajte usprkos stidu i strahu;

– Nakon što su roditelji obaviješteni o cyber nasilju, potrebno je sastati se sa školskim osobljem (npr. nastavnik) te roditeljima zlostavljača;

– Ukoliko se naljutite na nekoga, suzdržite se od komentara ili ljutitog odgovora toj osobi; reakcija u afektu (ljutnji, bijesu ili drugom vidu agresije) neće riješiti problem. Kada ste smireni, onda ćete jednostavnije sagledati i steći zreliji uvid u situaciju u koju ste uključeni. Čak i ako ste ljuti, ponašajte se prema drugima onako kako želite da se drugi ophode prema vama – s poštovanjem.

Više o vršnjačkom nasilju pročitajte na: http://www.danruzicastihmajica.ba

Ili pogledajte film : https://youtu.be/FjyFvDqiBJI

akos.ba

Back to top button