Brak i porodica

Da li trebate malo popustiti svome mužu?

Jednom davno, srećan bračni par je imao blizance. U početku, život im je bio ispunjen i dobar. Muž bi žurno dolazio kući sa posla kako bi mogao biti što više sa svojom porodicom. Supruga je bila presretna što ima dvoje prekrasne djece, a suprug je bio željan da joj pomogne u njihovom odgoju, piše portal confessionsofamuslimmommaholic.com.

Idemo brzo naprijed. Muž dolazi kući umoran, nakon dugog dana na poslu. Pozdravlja svoju porodicu. Nakon toga pronalazi prvu praznu sobu u kojoj će se odmarati. Supruga se pita gdje je nestao njen muž koji joj je u svemu pomagao, dok pokušava pronaći snage da se izbori sa dva strašno aktivna djeteta. Nakon nekog vremena, muž izlazi i igra se sa svoja dva djeteta, dok supruga i dalje ide ka zaključku da je to najsebičniji čovjek kojeg je ikad upoznala. Zašto on ne bi njoj omogućio pauzu kad joj je bila potrebna? Zašto se treba pretpostaviti da će briga o djeci pasti isključivo na njena ramena? Da li on stvarno misli da će malo igre sa njima zaista nadoknaditi svo ono mijenjanje pelena i vrisku koju mora da trpi svaki dan?

Ovo je nekada bila moja priča. Sve dok nisam shvatio par stvari.

1.) Moram da cijenim sve što dobijam od svog muža.

2.) Ako ne budem to cijenila, vrlo brzo bi i to „malo“ moglo nestati. Sačekajte malo i objasnit ću vam.

Činjenica je da sam majka koja se posvetila odgoju svoje djece. Većina obaveza prema djeci će pasti na moja ramena. Trebalo mi je dugo vremena da se zaustavim i smirim, te da prestanem kriviti svog muža zbog te činjenice. Trebalo mi je još više vremena da počnem cijeniti sve ono što radi za našu djecu. Ja ne mogu kontrolirati nikoga osim sebe. Ne mogu kontrolirati svog muža. On ne može činiti stvari koje želim da čini. On može učiniti stvari drugačije nego što bih to ja učinila. Ali bez obzira na sve, moram da cijenim ono što on radi. Jer, ako ne budem, uskoro će vjerojatno prestati da to radi.

The New York Times je nedavno objavio članak pod naslovom “Sada, tata se osjeća pod stresom isto kao i mama.” Ja ću vam dati moju verziju onoga što ovaj članak naglašava:

1. Nekoliko studija pokazuje da se očevi sada bore isto toliko – a ponekad čak i više – od majki u pokušaju da ispune svoje obaveze kod kuće i na poslu.

2. Samo prošle sedmice, Boston College je objavio studiju pod nazivom “The New Dad” koja ukazuje na to da se novi očevi suočavaju sa suptilnim predrasudama na radnom mjestu, koje ne priznaju njihove pojačane porodične obaveze, te se pretpostavlja da neće u velikoj mjeri biti pod uticajem svoje djece.

3. Istraživanje ističe neke jedinstvene izazove za očeve. Muškarci su obično primarni hranitelji, ali se sve više javlja želja da i oni provedu više vremena sa svojom djecom. Da bi to učinili, oni moraju pronaći radno mjesto koje je u blizini, ali koje je za njih često neugodno, kako bi imali vremena za svoju porodicu. Pored toga, moraju pregovarati sa ženom koja ne prepoznaje uvijek njihov doprinos kod kuće.

4. “Žene su i dalje psihološki odgovorne, a to predstavlja teret”, rekao je dr Galinsky. “Ta psihološka odgovornost doprinosi osjećaju kao da radite više, iako to može biti nekako nevidljivo.”

5. “Žene konstantno potcijenjuju koliko njihovi muževi rade”, rekla je Stephanie Coontz, historičarka braka i autorica knjige “A Strange Stirring: Feminine Mystique and American Women at the Dawn of the 1960”, koja će biti objavljena sljedeće godine. “Žene ne moraju nužno dati njihovom doprinosu istu vrijednost kao što daju svome doprinosu”, dodala je. “One također ne priznaju uvijek da je ono što on radi sa svojom djecom ustvari oblik zaštite.”

Zapravo sam se sažalila nad svojim mužem nakon čitanja ovog članka. I njemu je izgleda teško. Ne kažem da mu je teže nego što je meni, ali pretpostavljam da i njegov život nije tako lahak 🙂

Dakle, gdje da idemo kako bismo krenuli naprijed? Postalo je sasvim jasno nakon čitanja ovog članka…

Žene , morate naučiti cijeniti svoje muževe zbog svega onoga što rade. Pokušajte primjetiti sve male stvari koje radi, umjesto da se fokusirate na sve te male stvari koje vi radite ili koje želite da on uradi.

Muškarci , počnite da učite kako da umanjite psihološki teret koji se gomila na leđima vaše supruge. Možda joj pomažete na mnogo načina, ali dok ne preuzmete neki od psiholoških stresova, ništa se neće promijeniti!

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button