Islamske teme

Da li ste razmišljali o ajetima sakine/smirenost?

Imam Ibn Kajjim je kazao: “Allah je spomenuo pojam ‘sakina’/smirenost na šest mjesta u Kur’anu:

Prvo:

وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ إِنَّ آيَةَ مُلْكِهِ أَنْ يَأْتِيَكُمُ التَّابُوتُ فِيهِ سَكِينَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ

“Znak njegove vlasti” – reče im vjerovjesnik njihov – “biće kovčeg koji će vam stići i koji će meleki nositi, u kome će biti smirenje za vas od Gospodara vašeg!” (el-Bekara, 248.)

Drugo:

ثُمَّ أَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَى رَسُولِهِ وَعَلَى الْمُؤْمِنِينَ

Zatim je Allah na Poslanika Svoga i na vjernike smirenost Svoju spustio. (et-Tevbe, 26.)

Treće:

إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ وَأَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا

... kada su njih dvojica bila u pećini i kada je on rekao drugu svome: “Ne brini se, Allah je s nama!”, pa je Allah spustio smirenost na druga njegova, a njega pomogao vojskom koju vi niste vidjeli. (et-Tevbe, 40.)

Četvrto:

هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَعَ إِيمَانِهِمْ

On uliva smirenost u srca vjernika da bi još više učvrstili vjerovanje koje imaju.. (el-Feth, 4.)

Peto:

 لَقَدْ رَضِيَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبَايِعُونَكَ تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ مَا فِي قُلُوبِهِمْ فَأَنْزَلَ السَّكِينَةَ عَلَيْهِمْ وَأَثَابَهُمْ فَتْحًا قَرِيبًا

Allah je zadovoljan onim vjernicima koji su ti se pod drvetom na vjernost zakleli. On je znao šta je u srcima njihovim, pa je spustio smirenost na njih, i nagradiće ih skorom pobjedom. (el-Feth, 18.)

Šesto:

 إِذْ جَعَلَ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي قُلُوبِهِمُ الْحَمِيَّةَ حَمِيَّةَ الْجَاهِلِيَّةِ فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَى رَسُولِهِ وَعَلَى الْمُؤْمِنِينَ

Kad su nevjernici punili svoja srca žarom, žarom paganskim, Allah je spustio smirenost Svoju na Poslanika Svoga i na vjernike. (el-Feth, 26.)

Imam Ibn Kajjim nastavlja: “Kad god bi stanje šejhul islama Ibn Tejmijje postalo ozbiljna, on bi učio ajete sakine.

Čuo sam ga da govori o teškom trenutku kad je bio u bolesti koju čovjek ne može izdržati, dok se borio protiv šejtanskih vesvesa, koje si pojavljuju u slabosti, te kaže: “Kada su se nedaće pojačale, rekao sam svojoj rodbini i onima oko mene: Učite ajete sakine. Odjednom, sva napetost je nestala i sjedio sam u potpuno bezbolnom stanju.

Imam Ibn Kajjim nastavlja: “Pokušao sam ovo jedanput kada mi je srce treperilo, i svjedočio sam ogromnoj koristi koja je dovela do toga da se srce odmori i smiri”.

Tokom ispita, lošeg zdravstvenog stanja, poslovnog neuspjeha, bračnog kraha, sukoba s neprijateljom, zuluma zalima, uspona licemjera, ili slično, ključna osobina koju je Allah poslao odabranoj grupi ljudi tokom ovakvih iskušenja je sakina.

Za razliku od drugih koji nisu s time počašćeni, njihovo srce ostaje smireno a njihova staloženost nije poremećena, ali ne radi se samo o tome, zbog njihove vjere u Allaha, uvjerenost u Njegovo obećanje i postojanost u Njegovoj vjeri samo se povećavaju.

Tokom ovih naših vremena iskušenja, podari nam sakinu, Gospodaru naš.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Ali Hammuda

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button