Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Da li se prepoznajete u ovoj priči: “Zarobljeni” slonovi

Da li se prepoznajete u ovoj priči: “Zarobljeni” slonovi

Dok je čovjek šetao cirkusom, prošao je pokraj slonova, te iznenada zastao, zbunjen činjenicom da su ove ogromne životinje bile vezane samo malim konopcem za njihove prednje noge. Bez lanaca, bez ikakvog kaveza. Bilo je očigledno da su slonovi mogli, bilo kada, da se otrgnu i pobjegnu, ali iz nekog razloga, nisu.

Vidio je njihovog trenera u blizini i pitao zašto životinje samo tako stoje i ne pokušavaju da pobjegnu. “Pa”, rekao je trener, “kada su bili vrlo mladi i mnogo manji, koristili smo iste konopce da ih vežemo i u tim godinama, to je bilo dovoljno da ih zadržimo. Kako su odrastali, oni su i dalje vjerovali da ne mogu pobjeći. Oni smatraju da ih konopac i dalje drži, tako da nikada ni ne pokušavaju da se oslobode.”

Čovjek je bio zapanjen. Ove se životinje mogu u svakom trenutku osloboditi svojih okova, ali zato što vjeruju da ne mogu, one se više ni ne trude.
Kao i ovi slonovi, koliko nas ide kroz život sa uverenjem da ne možemo nešto postići, jednostavno zato što to nismo uspjeli nekada ranije?

Neuspjeh je dio učenja!

Nikada ne treba odustati od borbe u životu.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top