Islamske teme

Da li je nezakoniti brat jedan od mahrema?

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Ja sam prešla na islam i jedina sam u mojoj porodici koja se opredijelila za islam kao vjeru. Nadavno sam saznala da moj otac ima vanbračno dijete koje se rodilo prije nego što je ušao u brak sa mojom majkom. Ovo dijete je sada odrastao čovjek, stariji od mene 10 godina. Ja sam Amerikanka a on je Britanac. Nadam se da ću ga uskoro sresti, međutim interesuje me da li je on moj mahrem? Nikada ga nisam srela ili upoznala ali krvna veza koja nas spaja znači da smo zabranjeni jedno drugome za brak. Da li ovo znači da ne moram da nosim hidžab u njegovom prisustvu i da mogu da ga zagrlim? Veoma je čudno upoznati nekoga ko je moj brat a koga nikada nisam vidjela i voljela bih znati islamski stav glede mog ponašanja prema njemu. Da vas Allah nagradi za odgovor. 

Odgovor:  

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.

Draga sestro hvala ti na pitanju i traganju za ispravnim odgovorom.

Islam poklanja izuzetno pažnju porodičnim odnosima, posebno odnosu braće i sestara. Shodno tome, izuzetno je bitno da uspostaviš i njeguješ odnos sa svojim bratom koji je jedan od tvojih mahrema. 

Odgovarajući na ovo pitanje, dr. Wail Šihab, doktor islamskih nauka, El-Azhar univerzitet i rukovodilac odsjeka za šerijatska pitanja na sajtu onislam.net kaže: „Ako je tvoj otac ovo dijete priznao kao svog biološkog sina, on je tvoj brat  i jedan od mahrema tako da trebaš da održavaš lijepe odnose s njim. 

Što se tiče odnosa prema njemu, taj odnos treba da bude u skladu veze između vas, odnosno pravi porodični odnos. Nastoj da budeš što bolja prema njemu i da na što bolji način predstaviš islamske vrijednosti. Budi ljubazna i strpljiva s njim te upućuj dove Uzvišenom Allahu za njega.

A Allah najbolje zna.

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA preveo i obradio: Mahir Kevrić

 

Povezani članci

Back to top button