U Fokusu

Da li je dozvoljen brak osoba sa velikom razlikom u godinama?

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Kako islam gleda na brak osoba među kojima postoji velika razlika u godinama? Na primjer kada je muž 40 godina stariji od supruge, kako se odnositi prema pitanju razlike u goinama, seksualnosti i fanansijskim poteškoćama? Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog
Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.

Dragi brate hvala ti na pitanju i molimo Uzvišenog Allah da olakša tvoju potragu za ispravnim islamskim propisima i da ti pomogne na Njegovom putu.

Što se tiče pitanja braka, prilikom biranja supružnika mora da se gleda na usklađenost partnera kulturološki, finansijski, socijalno i po obrazovanju. Na ovo treba da se gleda ukoliko želimo skladne porodice jer svaka neusklađenost među partnerima može pruzrokvati velike probleme. Međutim u šerijatu ne postoji zapreka za ovakav brak sve dok supružnici svojevoljno pristaju na takav odnos.

Odgovarajući na ovo pitanje, šejh Ahmed Kuty, stariji predavač i islamski učenjak sa Islamskog institua Toronto, Kanada kaže: „Islam nam savjetuje da izaberemo bračne drugove s kojima smo kompatibilni, koji nam mogu pomoći da nosimo breme života. Međutim ne postoji kategorično pravilo koje zabranjuje nekome da se oženi ili uda za osobu koja je mnogo starija od nje.

Znamo da je Poslanik s.a.v.s., oženio Hatidžu koja je bila 15 godina starija od njega i da je oženio Aišu koja je bila mnogo mlađa od njega, iako je to bila direktna Allahova odredba kako bi ona poslužila kao prenosnik i rasadnik znanja od voljenog Poslanika s.a.v.s. Važno je uočiti da Aiša nije rodila nijedno dijete Poslaniku s.a.v.s.

Međutim, nema sumnje da velika razlika u godinama može uzrokovati probleme kao što je rađanje djece u poznim godinama jer tada djeca ne mogu da dobiju prijeko potrebnu pažnju i brigu. Stoga, veoma je bitno da sve faktore uzmemo u obzir prilikom biranja bračnih partnera.

A Allah najbolje zna.

 

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA preveo i obradio: Mahir Kevrić

 

Povezani članci

Back to top button