Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Humanitarni rad > AKOS u akciji pomoći sirijskom narodu “Bosna za Siriju 2”

AKOS u akciji pomoći sirijskom narodu “Bosna za Siriju 2”

Udruženje Solidarnost  zajedno sa  šest bosanskih udruženja, pokreće ponovo veliku humanitarnu akciju konvoj za  Sirju pod nazivom „Bosna  za Siriju 2“,  koji bi ovaj put bio realiziran kupovinom potrebnih artikala u Turskoj, a zatim distribuiran pomoću IHH-a organizacije  i našeg tima unutar Sirije.

Udruženja,  partneri u ovoj akciji su:  Tesnim – Sarajevo, Knjiga izvor Zenica, Pomozi.ba – Sarajevo, Iskre – Bihać, Dirhem – Sanski Most, AKOS Zenica. Medijski pokrovitelji akcije su: internet portal  Islam – Bosna i akos.ba.

Zašto ovaj projekat? – „Dosta nam je jedenja pasa i mačaka. Tretirajte nas bar kao životinje ako ne kao ljude“

Ovo je vapaj jedne sirijske majke koja živi u selu okruženom Asadovim snagama. Apel je upućen organizacijama koje se bave zaštitom životinja, pošto je sirijski narod prepušten sam sebi i samo mali broj orgaizacija koje pomažu sirijski narod, a u Bosni i Hercegovini je to samo naša organizacija koja u kontinuitetu od momenta nastanka humanitarne krize nastoji pomoći sirijski narod. Samo ove godine po raznim projektima pored 42 tone raznovrsnih artikala koje smo odvezli prvim i jedinim bosanskim konvojom pomoći  Sirijskom narodu prikupili smo i novčana sredstava u iznosu od 61 257,57 eura.

Sirija prolazi već treću godinu kroz izuzetno tešku humanitarnu krizu. Još jedna zima u šatorima i potreba za toplom odjećom, obućom, hranom, pitkom vodom, ogrijevnim drvetom,  bez struje, adekvatne medicinske zaštite. Intenzitet ratnih dešavanja još više pogoršava izbjegličku krizu, a pored toga prirodne nepogode u svijetu skrenule su pozornost humanitarnih organizacija na druga područja ostavivši sirijski narod da bude prepušten sam sebi.15 miliona Sirijaca, od kojih su 4,5 miliona djeca, žive u siromaštvu i bijedi.  Od 2011. godine ubijeno je preko  12 000 djece. Od 2012.g. otkako su počeli napadi, uz granicu sa Turskom postoje 23 šatorska naselja  kao što su: Atma, Qarameh, Qah i Bab al-Hawa i drugi sa ukupno 150 000 izbjeglica.Većina izbjeglica su žene i  djeca . Ljudi žive u mraku, a česti su slučajevi požara usljed korištenja svijeća.   Zbog nedostatka  vakcina protiv dječije paralize, ova opaka bolest već uzima epidemiološke razmjere. IHH-a im nastoji pomoći koliko god je moguće, ali je to nedovoljno. Nužna je pomoć većeg broja humanitarnih organizacija, država, da bi se koliko toliko pomoglo ovom napaćenom, poniženom narodu.

Područja koja su pod opsadom Assadovih snaga trpe najveće posljedice i smrt uzima danak među djecom usljed izgladnjelosti. Tokom  opsade zabranjeno je unositi hranu i medicinske lijekove u njihov region. Doktori poručuju da ukoliko NGO ne reaguju odmah, broj umrlih što od bolesti,  što od gladi, svakim danom će biti sve veći. Također je utvrđeno da Assadov režim povisuje cijene osnovnih namirnica za prehranu, kao što su pšenica i kukuruz. Nedavno, u provinciji Guta cijena kukuruza je porasla sa 700 na 2500 američkih dolara. U posljednje vrijeme neki Sirijci iz nužde prodaju i vlastite organe da bi prehranili porodice.

Prema infromacijama koje smo dobili od IHH organizacije u ugroženim zonama, saznajemo kako je ljudima muka od jedenja mačaka i pasa.

Kako pomoći:

Doniraj novčana sredstva shodno svojim mogućnostima. Pozovi i druge. Daj svoj doprinos.  Vratimo im nadu u bolje sutra.

Cilj akcije je prikupiti što više novčanih sredstava da bi smo kupili sljedeće artikle: odjeću i obuću za djecu i odrasle, hranu, deke, prostirku za šatore, ogrijevno drvo.

Akcija starta 22.novembra 2013. i trajat će  do 5. januara 2014. godine. Dakle, novčani prilozi se uplaćuju za ovu akciju zaključno sa 4. januarom 2014. godine. Za  prikupljena sredstva IHH-a organizacija će  u naše ime kupiti  pomenute artike, koji bi nas čekali u kriznom štabu IHH-a u Rejhanliju –  Turska.

U periodu od 15.  do 20. januara 2014. godine, tim od nekoliko  volontera  trebao bi krenuti za Rejhanli, a potom sa timom IHH-a  u Siriju, gdje bi prisustvovao podjeli humanitarne pomoći.

Pravo predstavljanja imaju naši volonteri:

Tuzla: Jasmila Halilović ( 062/597-463) i Merisa Jusić

Sarajevo: Amina Planić – (061/247-129 )  – i aktivisti uruženja  Tesnim;

Adna Mulabećirović (062/064-389), Velida Olovčić ( 061/199-828)

Zenica: Midhat Kasap (061/757-999) i Mirsad Bajramović (061/147-634 )

Travnika: Ammara Šabić Langić  (061/595-659) i Mameledžija Anel (062/291-726)

Donji Vakuf: Melina Suljanović ( 070/206-934)

Mostari i  Bugojno: Aldijana Karahodžić( 061/745-216)

Bihać: aktivisti udruženja Solidarnost (061/604-093)

Područje  SAD – a : Jasminka Ramić

AKOS i pridružene članice Svitanje Sarajevo, AKOS Sanski Most, Izvor Selsebil Živinice, Vatan-Domovina Bosanska Krupa i Put znanja Zenica

Za sve informacije upite šaljite na slijedeću mail adresu: [email protected]

Jedini račun koji se može koristiti za ovaj projekat jeste žiro račun udruženja Solidarnost:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

transakcijiski za RS: 186- 000-1096186063

DEVIZNI:  SWIFT code :    TZBBBA22        IBAN: BA391860001653170151

Primaoc: udruženje Solidarnost.

Svrha :“  Sirija“

Uplate možete vršiti u putem western uniona,  pay pala.

Paypal račun [email protected] (UKOLIKO OSOBA ŽELI IZVRŠITI PAYPAL UPLATU SA STRANICE I IMA PROBLEMA NEKA UPLATU IZVRŠI TAKO ŠTO ĆE SE ULOGOVATI (LOG IN) NA PAY PAL STRANICU)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top