Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Da li ih imate kod sebe: Dobar život sadrži ovih 6 osnova

Da li ih imate kod sebe: Dobar život sadrži ovih 6 osnova

Ultimativni izraz života nije plata koju dobivate. Ultimativni izraz života nije mercedes. Ultimativni izraz života nije milion dolara niti bankovni račun ili kuća koju posjedujete. Ultimativni izraz života jeste da živite dobar život.

Evo zbog čega se stalno trebamo pitati “Šta za mene predstavlja dobar život?” I nastavite nabrajati niz na vašoj zamišljenoj listi, koja sadrži područja kao što su duhovnost, ekonomija, zdravlje, međuljudski odnosi i rekreacija.

Dakle, šta predstavlja dobar život? Ovo je lista Džim Rona (Jim Rohn):

  1. Produktivnost

Nećete biti sretni ako niste produktivni. Život nije zabavan ako samo odmarate. Da, morate se i odmoriti, ali samo onoliko koliko je dovoljno da vratite snagu kako bi ponovo mogli biti produktivni.

Koji je smisao godišnjih doba i sjemenki, tla i sunčevih zraka, kiše i čuda života? Smisao je u tome da biste vidjeli šta možete s tim da uradite – da isprobate vaše ruke kako biste vidjeli šta možete postići.

  1. Dobri prijatelji

Prijateljstvo je najbolji sistem podrške u cijelom svijetu. Stoga, ne uskraćuj sebi vrijeme da ostvariš prijateljstva. Ništa se ne može s tim porediti, jer prijateljstvo ima izvanrednu vrijednost.

Prijatelji su te divne osobe koje znaju sve o tebi, a idalje te vole. Jednom sam izgubio dragog prijatelja. Umro je od srčanog udara kada je imao 53. godine. Bio je jedan od onih mojih specijalnih  prijatelja. Za njega sam imao običaj kazati da, ako bi završio u zatvoru nepravedno optužen i oni mi dozvolili samo jedan poziv, nazavao bi Davida. Zašto? On bi došao i izvukao me. To je istinski prijatelj. Neko ko bi došao i izbavio te iz toga.

A svi mi imamo one usputne prijatelje koji, ako bi ih nazvali, oni bi rekli “Hej, ako izađeš nazovi me napravićemo feštu.”

Svi mi imamo formalne i prave prijatelje.

  1. Vaša kultura

Jezik, muzika, ceremonije, tradicija, odjeća. Sve navedeno je od vitalnog značaja za vas i o tome morate voditi računa. Svi mi smo jedinstvene osobe koje, kada ih sve zajedno okupimo, svijetu daju energiju, snagu, moć, utjecaj i pravednost.

  1. Duhovnost

Ona nam pomaže da oformimo porodicu i izgradimo naciju. I nastojte dok studirate, vježbate i učite, ne zanemarite onaj dio koji pripada vašoj duhovnoj strani ličnosti, jer to nas čini onakvim kakvim mi ustvari jesmo – drugačiji od pasa, mačaka, ptica i miševa.

  1. Ne propuštajte ništa

Moji roditelji su me učili da ništa ne propuštam: niti igru, niti performans, niti film, niti ples. Prije nego je moj otac umro u 93. godini, ako bi ga nazvali oko 10:30 ili 11 sati navečer, nije bio kod kuće.  Gledao bi u to vrijeme rodeo ili djecu kako igraju softball, ili bi slušao koncert neki, ili bi bio u crkvi – svake noći bi negdje izašao.

Idite na sve na što možete otići. Kupite kartu za sve za što možete da je priuštite. Idite i pogledajte te sve i doživite to što je više moguće.

Živite vitalan život. Ako dobro živite, dobro ćete i zarađivati. Ako dobro živite, to će vam se  vidjeti na licu i na boji vašeg glasa. Ima nešto posebno i magično u vezi sa svakim od vas, samo ako budete dobro živjeli. To će emocijalno poboljšati vaš život i biznis. To će vam dati vitalnost kakvu vam ništa drugo ne može dati.

  1. Vaša porodica i uži krug

Investirajte u njih i oni će investirati u vas. Inspirišite ih i oni će inspirisati vas. Vodite brigu o detaljima vašeg užeg kruga.

Kada je moj otac bio živ, imao sam običaj da ga nazovem dok putujem. Oni bi većinom doručkovao sa farmerima u malom mjestu koje smo zvali “The Decoy Inn” koje se nalazilo van mjesta u kojem smo živjeli u jugo-zapadnom Idahu.

Dok sam boravio u Izraelu, probudio bih se u sred noć i nazvao ga “Tata, ja sam u Izraelu.” – on bi odgovorio “Izrael! Sine, šta ima u Izraelu?” Pričao je toliko glasno da bi ga svi mogli čuti. A ja bi onda rekao “Tata, prošle noći su mi dali rezervaciju na potkrovlju ispod zvijezda sa pogledom na mediteran.” – a on bi rekao “Sine, rezervacija na potkrovlju ispod zvijezda sa pogledom na mediteran?” – i onda bi svi znali o čemu se radi i davali bi mom ocu tu privilegiju (razgovora s njim) svaki dan pet ili deset minuta.

Ako otac napušta kuću a još uvijek osjeti poljubac svoje kćerkre na svome licu, on je jak čovjek. Ako suprug napušta kuću i još uvijek osjeti otisak ruku njegove supruge na svom tijelu, biće nepobjediv taj dan. To su te posebne stvari koje dobivate unutar vašeg užeg kruga a koje vas čine jakim, moćnim i uticajnim. Zato, ne propuštajte tu priliku.

Poslanik je rekao: “Postoji mnogo vrlina i vrijednosti, ali ova je najveća: Kada jedna osoba brine za drugu.” Nema veće vrijednosti od ljubavi.

Zato se pobrinite da se u danu u kojem ste prezauzeti, sjetite istinske svrhe i razloga toga što radite. Možda ćete u tom slučaju zaista živjeti načinom života koji će vam donijeti plodove i koristi koje zaslužujete.

Izvor: success.com

Autor: Jim Rohn

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top