Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Da li će Kuvajćani preuzeti Rafineriju u B. Brodu od Rusa?

Da li će Kuvajćani preuzeti Rafineriju u B. Brodu od Rusa?

Kuvajtski šeici uveliko planiraju da od Rusa preuzmu Rafineriju nafte Brod, saznaje ATV iz izvora bliskih diplomatskom predstavništvu Bosne i Hercegovine u Kuvajtu. Ministar industrije u Vladi Srpske, Petar Đokić, kaže da će dobru volju Kuvajćana predstaviti onima koji to treba da čuju.

“Narednih dana ćemo imati sastanke sa predstavnicima Optima grupe i cijelog tog naftnog sektora u Republici Srpskoj. Iskoristiću priliku da govorim o ovoj temi i o takvoj jednoj ideji koja se javila iz Kuvajta”, rekao je Đokić.

U Kuvajtu sa velikom pažnjom prate priče o povlačenju Rusa iz naftnog sektora RS. Iz igre izlaze navodno zbog neisplativosti posla sa Rafinerijom, ali i gubitaka koji se gomilaju iz godine u godinu.

Banjalučki ekonomista Zoran Pavlović kaže da ovo nije prvi put da Kuvajćani mjerkaju postrojenja u Brodu. Vlasnik jedne švedske rafinerije je Kuvajćanin i svojevremeno je u Banjaluku dolazio na pregovore. A oni zapnu, tvrdi Pavlović, uglavnom oko transporta.

“Svaki novi investitor kada riješi to pitanje, na koji način će dopremiti sirovu naftu do rafinerije, on će riješiti pitanje i otkloniti najveći problem koji postoji trenutno u radu Rafinerije”, smatra Pavlović.

U “Nestro grupi” kažu da nema govora o promjeni vlasničke strukture.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top