Historija i tradicijaUmjetnost

Crna Gora: U Pljevljima primjerak Kur’ana iz 16. vijeka prvi put izložen van vjerskog objekta

U organizaciji Zavičajnog muzeja Pljevlja, Islamske zajednice iz Pljevalja i orijentaliste u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore Dragane Kujović, u Pljevljima je priređena izložba „Umijeće islamske minijature – Kur’an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka“, na kojoj su predstavljene reprezentativne stranice Kur’ana Husein-paše Boljanića.

Tako je Islamska sveta knjiga Kur’an, primjerak iz 16. vijeka, u vlasništvu Husein-pašine džamije u Pljevljima, prvi put izložen javnosti van vjerskog objekta, javlja Anadolu Agency (AA).

Kur’an Husein-paše Boljanića, graditelja istoimene džamije u Pljevljima, jedan je od najznačajnijih islamskih rukopisa na Balkanu i smatra se remek djelom islamske kaligrafije.

Husein-pašina džamija u Pljevljima je jedan od najvećih i najljepših objekata te vrste u Evropi. U džamiji se, pored ostalog, nalazi ćilim, izrađen u Egiptu prije više vjekova.

Husein-paša Boljanić, rodom iz Boljanića kod Pljevalja, poručio je izradu Kur’ana za svoju džamiju 1579. godine.

Kur’an ima 233 lista, dužine 39 i širine 28,5 centimetara. Počeci pojedinih poglavlja rađeni su lijepim i velikim pozlaćenim slovima, tekst je napisan u trinaest redova, a tačke na kraju redova su u vidu pozlaćenog osmolista.

Kur’an sadrži 352 minijature, koje su rađene na zlatnoj podlozi, od kojih je šest izvedeno na cijeloj strani, a na dvjema od njih nalazi se tekst ispisan u sredini.

lluminirani Kur’an sačuvan u Husein-pašinoj džamiji, djelo je nepoznatog kaligrafa i spada u red najljepših islamskih rukopisa sačuvanih na ovim prostorima.

Izložba Kur’ana u Pljevljima, propraćena je brošurom koja određenim tehničkim detaljima imitira izgled originalnog Kurana.

Autor fotografija minijatura iz Kur’ana Husein-paše Boljanića je Jakub Durgut, a tekst o minijaturama napisala je dr. Dragana Kujović. Autor teksta o Husein-pašinoj džamiji je direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima Branko Banović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button