Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Crna Gora nema dokaz o vlasništvu nad Sutorinom!

Crna Gora nema dokaz o vlasništvu nad Sutorinom!

Crna Gora je samo pola godine kroz historiju držala Sutorinu pod svojom kontrolom, a naspram tog prava je Bosna i Hercegovina koja ima pravo nad Sutorinom nekoliko stotina godina

  – Crnoj Gori nedostaje dokaz o vlasništvu teritorija Sutorine, a ukoliko BiH izgubi teritorij koji joj pripada kroz historijske dokumente, onda ne postoji državotvorna svijest, kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Suad Kurtćehajić, govoreći kao uvodničar na današnjoj tribini Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca na temu “Sutorina je u BiH”.

Prema riječima Kurtćehajića, teritorij Sutorine je trenutno pod kontrolom susjedne Crne Gore, a na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, čija je sjednica zakazana za dva dana, bit će razmatran Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore. Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, kako je rekao, Sutorina bi pripala Crnoj Gori, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Crna Gora je samo pola godine kroz historiju držala Sutorinu pod svojom kontrolom, a naspram tog prava je Bosna i Hercegovina koja ima pravo nad Sutorinom nekoliko stotina godina. Ako mi to izgubimo onda mi nemamo nikakvu državotvornu svijest. Moramo imati pameti da to ne dozvolimo, a mislim da je imamo. Vidjećemo šta će se desiti jer i ako Vijeće ministara BiH usvoji prijedlog, mora ga usvojiti i Predsjedništvo BiH i Parlament BiH”, kazao je.

Sutorina je naselje u općini Herceg Novi u Crnoj Gori, a prema riječima Kurtćehajića, ovaj teritorij kroz historiju pripadao je BiH.

“Crnoj Gori nedostaje dokaz o vlasništvu pomenutog teritorija”, kazao je.

Prisutnima je potom predstavljena geografska karta koju je za ovu priliku ustupila Fondacija Adil Zulfikarpašić. Na karti iz 1946. godine koja je napravljena nakon završetka Drugog svjetskog rata, Sutorina je u sastavu BiH, kao i na karti američke vojske iz 1956. godine.

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top