Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Centralna svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH na Medžlisu Bajern

Centralna svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH na Medžlisu Bajern

U organizaciji Medžlisa IZ-e Bajern i bošnjačkih udruženja koja egzistiraju na području pomenutog medžlisa, dana 17.3.2019. godine, su organizirali centralnu svečanost povodom obilježavanja dana nezavisnosti BiH. U prethodnom periodu u  svim džematima obilježen je dan nezavisnosti BiH na razne načine, razne tribine, promocije knjiga, kroz razne radionice, u mektebima, ali ovu svečanost  su uveličali svi imami Medžlisa zajedno sa džematlijama. Svečanost je organizirana u džematu Augsburg, a otvorena je učenjem Kur'ana, kojeg je učio imam džemata Hidaje Nusret-ef. Hodžić. U ulozi moderatora bila je Merjem Omeragić, član IO Medžlisa Bajern, koja je na početku poselamila sve prisutne goste te ukratko ukazala na značaj ovog datuma. Riječ je prepustila Ruzmiri Tihić Kadrić, generalna konzulica BiH u Minhenu, koja je istakla važnost ovog datuma i izuzetno dobru saradnju sa džematima Medžlisa Bajern, te stavila se na raspolaganje u punom kapacitetu islamskoj zajednici odnosno džematima bajerske regije.

Poslije govora konzulice riječ je preuzela gošća svečanosti Elmedina Muftić, koja je na izuzetno emotivan način govorila o važnosti državnosti i nezavisnosti BiH, te o odnosu Bošnjaka prema državi BiH i njenim važnim datumima. Ona je ujedno i predstavila svoju knjigu „Istina“, čiji je sadržaj: svjedočenje istine, buđenje uspavane svijesti Bošnjaka, istina o genocidu, agresiji na Bosnu i Hercegovinu, policijskim represalijama i događajima u Sandžak.

„Pisati o velikanima našeg naroda, o našim gazijama i njihovoj hrabroj borbi za opstanak Bosne i Bošnjaka, ne samo u zadnjoj agresiji i genocidu, nego kroz čitavu historiju. Naša domovina Bosna i Hercegovina je imala sinove i kćeri koji su svoje živote bespoštedno davali za njezin opstanak. Pisati o najboljim sinovima ovog naroda, našim šehidima, ako Bog da, čija dova i danas čuva Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. Nama je pisanje emanet, pa iz tog razloga je proistekla i ova moja knjiga“ istakla je Muftić, te dodaje: „Na naslovnoj strani knjige je šehid, inša’Allah. Moj sugrađanin, Rifet Koprdža, gazija o kome se malo zna a koji je gazijskom borbom pokazao kako se voli i brani domovina. Samom objavom na naslovnici moje knjige, željela sam da sačuvamo sjećanje na ovog gaziju i potaknem druge da čuvamo sjećanje na sve one koji su se borili za našu domovinu i branili naš narod.  Molim Allaha, da ova knjiga bude dijelom poticaj u afirmaciji lika i djela onih koji su za ovu zemlju i ovaj narod dali ono najvrijednije što čovjek posjeduje, a to je život. Tamo gdje su stali oni, ugrađujući svoje živote u temelje ove države i opstanak ovog naroda, moramo nastaviti mi, koji smo preživjeli, ne bez razloga. Rifet Koprdža je moj emanet, njegov šehadet je moja obaveza da se borim da pobijedi istina“.

Navela je nekoliko primjera iz rata kojima je izmamila suze svih prisutnih, potom je ukazala na značaj i obavezu svakog Bošnjaka u očuvanju vjere, domovine, BiH, njenih vrijednosti.

Na kraju prisutne je poselamio i uvaženi glavni imam Medžlisa Bajern Izet-ef. Bibić, koji u svom obraćanju nije ostavio ravnosdušnim nikog od prisutnih. Govoreći o obavezama i dužnostima prema domovini ukazao je na značaj očuvanja identiteta Bošnjaka, tradicije, te sjećanja na ono što nam se dogodilo prije nekoliko godina. Naše gazije, naši heroji, šehidi, generali, nisu bili koljači i silovatelji, nisu svirepo ubijali, nisu mučili kao s druge strane, zato trebamo i moramo biti ponosni na njih.  Naša djeca s pravom mogu da spominju i Dudakovića i muderrisa Halilovića, sve naše gazije, komadante, zato što su bili lavovi koji su goloruko odbranili našu domovinu. Zato s ponosom trebamo pričati o njima i izgovarati njihova imena. Stoga čuvajmo pomen na ove ljude. Čuvajmo našu domovinu. Onaj ko voli Bosnu on je moj prijatelj, ma kako se zvao, ali onaj ko mrzi moju Bosnu nije i ne može biti moj prijatelj. Zato mi na Medžlisu pokušavamo da uspostavimo ovu instituciju centralnog obilježavanja bitnih momenata naše povijesti, kao što su dan državnosti, nezavisnosti, dan Sandžaka, dan šehida, dan sjećanja na genocid u BiH. To je naš emanet-istakao je Bibić.

Na kraju proučena je dova za našu domovinu BiH. Molimo Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se sve svečanosti na području Medžlisa realiziraju a koje se tiču obilježavanja važnih datuma kako u islamskom kalendaru tako i za našu domovinu BiH. Amin!

D.B.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top