Ekonomija

Cementara Banovići pred dobijanjem okolišne dozvole

U fazi građenja TC Banovići kvalitet okoliša, a time i uticaj na stanovništvo, privremeno će biti poremećen, a u fazi korištenja biće povećan intenzitet buke i prašine, navodi se u Studiji o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju Tvornice cementa Banovići, 

investitora Rudnici mrkog uglja Banovići d.d., a koju je izradio Rudarski institut iz Tuzle. Javna rasprava o okolišnoj studiji održat će se 26. marta 2014. godine u Banovićima.
RMU Banovići u 2014 godini namjeravaju početi gradnju fabrike cementa u centralnom dijelu ugljenog bazena u blizini buduće termoelektrane. Cilj projekta je proizvodnja cementa iz nusprodukata termoelektrane i laporovitih naslaga laporca ležišta uglja.
Ulazne sirovinske komponente za proizvodnju cementa biće obezbijeđene iz termoelektrane i rudnika, uz minimalne troškove transporta ulaznih sirovina (u krugu od 3 km). 
Zbog niskih troškova sirovinskih komponenti kao nusprodukata termoeletrane i laporovitih naslaga ležišta uglja Rudnika Banovići ova Cementara će biti konkurentna na tržištu proizvedenog cementa.
Procijenjena vrijednost investicije je oko 200 miliona eura, a završetak izgradnje oćekuje se tokom 2017. godine.
U studiji uticaja na okoliš navodi se da u fazi građenja može doći do povećane buke i vibracija (najbliži stambeni objekat nalazi se oko 350 metara jugoistočno od ruba cementare), kao i povećane koncentracije prašine.
U fazi korištenja takođe će biti prisutan povećan intenzitet buke i prašine usljed transporta sirovina i otpreme gotovog
proizvoda. 
Ali, istovremeno, cementara će doprinijeti povećanju broja radnih mjesta. Takođe, zbog upotrebe modernih tehnologija  zagađenja zraka, vode i drugih pritisaka na kvalitet okoliša biće smanjeno, a predviđene su i naknade lokalnoj zajednici zbog rada cementare, kao i kompenzacije u kontekstu unapređenja životnog prostora (Program prijateljskog okruženja).

Indikator.ba

Povezani članci

Back to top button