Historija i tradicijaIstaknuti BošnjaciU Fokusu

Čehoslovački listovi „Ponedelnik“ i „Lidove Novini“: Mehmed Spaho, vodeći predstavnik bh. muslimana

Piše: Admir Lisica

Mehmed Spaho je ostao upamćen kao veoma uticajan bošnjački političar još od svoje rane mladosti kada je predvodio grupu mlađih intelektualaca koji su zagovarali ideju za pridruživanje Bosne i Hercegovine tadašnjoj zajedničkoj državi SHS. U svojim „poznim političkim“ godinama Spaho je imenovan za ministra saobraćaja Jugoslavije. Upravo je ta funkcija Spahi omogućila mnoga službena putovanja, a jedno je posebno bilo upečatljivo.

Naime, prema pisanju sarajevskog lista „Pravda“ dr. Mehmed Spaho je na poziv čehoslovačkog ministra saobraćaja došao u posjetu Pragu. Spaho je u tadašnjoj Čehoslovačkoj državi dočekan veoma srdačno od državnog izaslanstva, koje mu je ukazalo veoma značajne počasti. Također, štampa u Čehoslovačkoj je detaljno pratila posjetu tako važnog gosta iz Jugoslavije. List „Lidove Novini“ iz Brna, grada u Češkoj koji je danas poznat kao veoma primamljiva destinacija za bosanskohercegovačke studente pisao je o tome da su stanovnici ove zemlje dobili priliku da pozdrave zvaničnog predstavnika bosanskohercegovačkih muslimana koji je uz to i funkcioner u trenutnoj vladi Jugoslavije.

Ovaj list je detaljno pisao o biografiji Mehmeda Spahe, te o njegovom političkom putu od 1917. godine ističući njegove nepokolebljive stavove i u turbulentnim političkim vremenima. Slično je pisao i list „Ponedelnik“ koji je kao i „Lidove Novini“ intenzivno pisao o posjeti visokog funkcionera njihovoj zemlji. Spaho se tokom svoje posjete sastao sa zvaničnicima Čehoslovačke od kojih treba izdvojiti dr. Fridmana čehoslovačkog ministra,  generalnog direktora eksportnog zavoda dr. Matejčeka, te načelinika ministarstva saobraćaja dr. Kolena.

Tokom vremena provedenog u Čehoslovačkoj Spaho je posjetio Vitkovice, Plzen (posjeta Škodinoj tvornici),  i naravno Prag. Potrebno je spomenuti da je Čehoslovačka javnost nakon posjete Mehmeda Spahe njihovoj zemlji znatno više bila upoznata o muslimanima u Bosni i Hercegovini, a uz pomoć tadašnjeg lidera Bošnjaka raspolagali su s pravim činjeničnim stanjem što je listovima u Čehoslovačkoj bilo posebno zanimljivo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button