Čarobna kombinacija meda i tople vode: Sedam razloga da ovo praktikujete svaki dan
Svi znamo da je voda dobra za vas. Uostalom, voda je vitalna komponenta za naše tijelo, a ne zaboravimo da se sastojimo od 80 % vode. Voda u osnovi održava sve naše svakodnevne tjelesne funkcije od transporta vitalnih hranjivih tvari i kisika do pomaganja u našoj svakodnevnoj probavi hrane.
Ali kako učiniti da vaša voda bude još više korisna za vaš sistem? Samo dodajte med. Da med! Znam što mislite.
- To je puno šećera.
- Ali med je tako sladak?
- Kako med može biti zdrav?
Med je zapravo prilično dobar za vas. Svakodnevno pijenje čaše tople vode sa medom može povećati vaše zdravlje, čak i spriječiti razne bolesti. Evo samo nekoliko prednosti pijenja tople vode sa medom:
Vi ćete pojačati vaš imunološki sistem
Med posjeduje neka prilično impresivna svojstva za jačanje imunološkog sistema. Med je pun enzima, vitamina i minerala koji će vas zaštititi od nevjerovatnog broja opasnih bakterija.
Vi ćete izbaciti toksine
Med i topla voda su jedna od najboljih kombinacija za ispiranje otpada iz vašeg sistema. Recite zbogom toksinima i pozdravite detoksikaciju. Dodajte malo i limuna.
Vaša koža će postati čišća
Med je prirodni antioksidans, što znači da zahvaljujući antibakterijskim svojstvima pomaže u održavanju vaše kože čistom.
Brže ćete mršaviti
Vaša prva misao je vjerojatno šećer. Da, šećer se nalazi u medu, ali je potpuno drugačiji od bijelog šećera. Ovaj prirodni šećer će vam pomoći zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe za nestašnim poslasticama poput kolača, slatkiša, čokolade i gaziranih pića. U stvari, ako zamijenite svoj zaslađivač sa pićem od meda i vode, vi ćete uštediti i do 64% više kalorija!
Vaša grlobolja će se poboljšati
Postoji razlog zbog čega je topla voda i med zimski ljubimac, jer može pomoći da se smiri upaljeno grlo i zagrije vas u hladnijim mjesecima. Med je prirodni lijek za respiratorne infekcije i kašalj, tako da sljedeći put kada imate dosadnu zimsku nahladu, posegnite za medom.
Razine šećera u krvi će se regulirati
Kao što smo već rekli, pošto med ne sadrži dosta šećera, a on nije isti kao i bijeli šećer – kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže tijelu da regulira razinu šećera u krvi, te također snižava holesterol.
Smanjenje rizika od srčanih bolesti
Flavonoidi i antioksidansi u medu su također prilično zgodna pomoć da se spriječi i smanji rizik od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da med usporava proces oksidacije lošeg holesterola u ljudskoj krvi – koji može imati štetan uticaj na vaše srce, što dalje dovodi do napada, pa čak i moždanog udara.
Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić