Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Budimo primjer našoj djeci kako da ispravno koriste pametne telefone

Budimo primjer našoj djeci kako da ispravno koriste pametne telefone

Prije otprilike dvadesetak godina kod nas su stigli prvi mobilni telefoni koji su označili prekretnicu i početak jedne nove ere u kojoj će tehnologija igrati glavnu riječ.

Nakon jednog desetljeća obične mobilne telefone, zamjenili su takozvani pametni telefoni s pristupom interentu i društvenim mrežama. Danas je život bez mobitela nezamisliv do te mjere da ga i mala djeca imaju, uglavnom iz zabave i da bi stalno bili dostupni svojim roditeljima.

Kada iz bilo kog razloga našem djetetu odlučimo u ruke dati telefon, trebamo biti svijesni da to otvora i novo polje odgovornosti za nas, jer smo, kao i u svakom drugom polju, tako i u ovom, dužni da im budemo vodiči i podučimo ih da ispravno koriste pametni telefon. Da bismo to postigli, najprije odnos nas samih prema ovom uređaju i svim mogućnostima koje on nudi, treba biti ispravan i u skladu s islamskim principima. Ne možemo očekivati da dijete ispravno koristi mobitel ukoliko neprestano gleda sliku roditelja koji su zauzeti mobitelima tokom doručka, ručka, večere, u parku, na odmoru, u automobilu ili kako gledaju gluposti i troše vrijeme na beskorisne stvari.

Osim toga što moramo našoj djeci pružiti pozitivan primjer, kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona, moramo biti oprezni u pogledu dva segmenta, a to su lični dokumenti i sigurnost, ali isto tako i ovisnost. Naša upotreba društvenih mreža možda je ograničena na facebook i instagram, ali nezaboravimo da svaki dan izlaze nove aplikacije zbog čega trebamo obratiti pažnju na njih i utvrditi rizike njihove upotrebe, jer neke bivaju uzrokom mnoštva informacija o vašem djetetu bude dostupno široj javnosti. Isto tako i određeni dokumenti koje dijete podjeli putem aplikacija za dopisivanje mogu napraviti veliki problem. Dakle, ukratko bi trebali biti upućeni u sve što je trenutno u trendu i shodno tome usmjeravati dijete.

Pored navedenog, trebamo biti oprezni i kada je u pitanju vrijeme koje naše dijete provodi koristeći pametni telefon, jer se ovisnost stvara neprimjetno, korak po korak. Odlučan roditelj koji teži disciplini bit će najveća prepreka između djeteta i ovisnosti. Pored toga, trebali bismo dijete usmjeravati da što više vremena provodi s prijateljima u igri i da mu omogućimo da se u slobodno vrijeme bavi nekim umjetničkim ili sportskim aktivnostima i sl.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com