Brzi cheesecake u čaši: Lagani recept bez miksera i rerne
Podloga ili baza:
– 50 g integralnog keksa
– 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
“Cheesecake ili torta od sira brojnima je omiljeni ljetni desert osvježavajući, ukusan i, najvažnije, lagane teksture koja ne opterećuje želudac”
Krema:
– 100 g grčkog jogurta
– 50 g svježeg krem sira
– 75 g slatkog vrhnja
– 1 kašika šećera u prahu
Preljev:
– 250 g šumskog voća
– 1 kašika šećera
– 1 kašika svježe cijeđenog soka limuna
Priprema:
- Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača.
- Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.
- U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.
Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.