Kulinarstvo

Brzi cheesecake u čaši:  Lagani recept bez miksera i rerne

Podloga ili baza:

–              50 g integralnog keksa

–              25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

“Cheesecake ili torta od sira brojnima je omiljeni ljetni desert osvježavajući, ukusan i, najvažnije, lagane teksture koja ne opterećuje želudac”

Krema:

–              100 g grčkog jogurta

–              50 g svježeg krem sira

–              75 g slatkog vrhnja

–              1 kašika šećera u prahu

Preljev:

–              250 g šumskog voća

–              1 kašika šećera

–              1 kašika svježe cijeđenog soka limuna

Priprema:

  1. Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača.
  2. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.
  3. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.

Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.

zadovoljna.dnevnik.hr