Islamske teme

Briga o siromašnim

Neka je hvaljen Allah koji je ljude stvorio i na narode i plemena ih razdijelio da bi se međusobno upoznavali i od pomoći jedni drugima bili. Neka je najljepši blagoslov na Pejgambera, a.s., koji je bio svijetli primjer brige za siromašne i nemoćne.
وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرّ وَالتّقْوَىَ وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتّقُواْ اللّهَ إِنّ اللّهَ شَدِيدُ آلْعِقَابِ.
“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i pokornosti Allahu, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu. I bojte se Allaha.” (El-Maide, 2)

Čovjek kao socijalno biće ne bi smio biti opterećen samo svojim, vlastitim interesima i distanciran od svijeta i života.
Izgrađujući u ljudima osjećaj individualnosti, islam zahtijeva da se oni osjećaju i kao članovi zajednice. To se jasno vidi iz svih njegovih propisa, vjerskih kao i svjetovnih. Naprimjer, kolektivni namaz (džemat), hodočašće Kabi (hadždž), te islamski post (savm) koji je propisan za sve muslimane svijeta, upućuju na kolektivizam. Jer, u zajednici postoji snaga koju ljudi pojedinačno ne mogu ostvariti.

Iako islam teži ka ublažavanju klasnih razlika, ipak je Svemogući Allah, dž.š., različito obdario pojedince. Te različitosti ogledaju se u raznim domenima ljudskog života. Dvoje djece
istog bračnog para, kao i dva učenika istog razreda, nemaju uvijek iste kvalitete i sposobnosti. Dva radnika iste struke, s jednakim mjesečnim primanjima i istim brojem članova porodice, nemaju istu opskrbu. Kur’an ističe da:
وَاللّهُ فَضّلَ بَعْضَكُمْ عَلَىَ بَعْضٍ فِي الْرّزْقِ .
“Allah, opskrbljujući vas, daje jednima više nego drugima.” (En-Nahl, 71) 

Hfz. Dr. Halil Mehtić

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button