Dijaspora

Bošnjačko vijeće: Koristiti bosanski jezik u medijskom prostoru Crne Gore

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori smatra da bi se bosanski jezik trebao koristiti službeno te u javnom medijskom prostoru što je zagarantovano ustavnim i zakonskim pravima u zemlji.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori organiziralo je u Podgorici tribinu “Jezička tradicija Bošnjaka” tokom koje je ukazalo na značaj upotrebe maternjeg jezika kao jednog od temeljnih ljudskih prava.

– Maternji jezik je temelj kulturnog identiteta, tačka prepoznavanja i postojanja jednog naroda, temelj za uvažavanje i razumijevanje različitosti. Pripada onima koji se služe njime i njihovo je pravo imenovati ga onako kako oni misle da je najbolje – navode iz Bošnjačkog vijeća.

Ovaj dan je signal da kontinuirano promoviramo ne samo jezik, već i kulturu, duhovnost i tako utemeljujemo čvrste osnove za savremeno uvažavanje prava svih koji čine zajednicu različitosti u Crnoj Gori, tvrde u Bošnjačkom vijeću.

Također je istaknuto da je jezik Bošnjaka, “po svim bitnim karakteristikama isti s jezicima ostalih južnih Slavena, naročito, Crnogoraca, Hrvata i Srba, naravno uz sve lokalne i regionalne razlike jednako zaokružen poseban koliko i bilo koji od jezika ostalih južnoslavenskih naroda”.

U Bošnjačkom vijeću smatraju da treba naći i definirati učinkovit model kojim bi, kroz obrazovni proces, učenici usvajali potrebna znanja o posebnostima bosanskog jezika i djelima bošnjačke književnosti.

– Vrijeme je da se na nekom od fakulteta u Crnoj Gori obrazuju nastavnici koji će stručno podržavati njegovanje jezičke tradicije ovog naroda – navode iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button