Dijaspora

Bošnjački Kulturni centar Frankfurt: Seminar „Dan inovacija”

Cilj ovog projekta je iznijeti vlastita iskustva, znanja i ekspertize te ih predočiti i uporediti sa iskustvima iz drugih džemata odnosno iz javnog života, kako bi se napravio inovativni pristup temama od interesa za naš Centar. Na seminaru i radionicama aktivno su učestvovale dvadeset i četiri osobe podjeljenje u sedam radnih grupa; seniori, omladina, žene, sportisti, te dvije grupe članova odbora. U sedmoj radnoj grupi, svoj aktivan doprinos u radu na zadate temu su dali gosti: predsjednik IZ-Berlin, Meho Travljanin, i predsjednik MIZ-Düsseldorf, Sedad Avdić.

Teme radionica su bile:

  • Izgradnja vlastitog imidža kroz kanale moderne komunikacije,
  • Kako je moguće optimizirati rad aktivnih odjela u džematu?,
  • Kojim metodama se povećava broj članstava u jednom udruženju?
  • Četvrta tema i tema koja je bila ujedno „domaći zadatak“, odnosila se na naše okruženje u kome djelujemo. Zadatak je glasio: Pronađi iz svoje svakodnevnice ideje i prakse koje drugi koriste, i koje se mogu implementirati u našem Centru.

Učesnici seminara su krajnje kreativno, profesionalno i odgovorno pristupili svakoj zadatoj temi. Nakon svake obrađene teme učesnici su prisutnima prezentirali vlastita saznanja i ideje do kojih su došli, a sve s ciljem unaprijeđivanja cjelokupnih džematskih aktivnosti i ponuda.

Kroz visok stepen profesionalne obrade tematskih blokova, svaki učesnik je osim iznošenja ideja, ponudio i prijedlog za realizaciju istih. Tako je na primjer, samo kroz temu „domaći zadatak“, došlo do značajnih konkretnih ideja koje se bez primjetnih investicija mogu implementirati u rad našeg Centra kao i u radu naše cjelokupne Zajednice.

„Dan inovacije u našem Centru“ bio je izuzetno uspješan projekat koji je ponudio nove ideje i saznanja te su rezulatati ovog seminara premašili očekivanja svih učesnika i organizatora. Predstavljene ideje od strane učesnika će zasigurno inicirati kreativne projekte i unijeti dodatnu dinamiku u budućnosti našeg Centra.  Na kraju seminara je jedan od učesnika izjavio: “Ovaj seminar će se u kratko vrijeme ispostaviti kao istorijski iskorak u pomjeranju standarda vođenja naših džemata u dijaspori.“

Seminar je vodio i izlaganja moderirao iskusni stručnjak za stratešku komunikaciju i edukaciju Adis Hasaković, koji je „iz sjene“, spretno i elegantno praktičnim primjerima motivisao učesnike na aktivan rad što je rezultiralo kreativnim idejama i prijedlozima.

Na samom kraju seminara, Adis Hasaković, direktor MCM (Media Content  Management, Sarajevo), je iznio svoja zapažanja i opisao svoje viđenje BKC-Frankfurt kroz prizmu svoje profesionalne ekspertize nudeći konkretne prijedloge za još uspješniji i efektivniji rad u budućnosti.

Fotogalerija na: bkc-frankfurt.de 

Aktivnosti centra možete pratiti na Fb stranici

Bosnjacki Kulturni Centar Frankfurt e.V

Akos.ba

Povezani članci