Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjačka džamija uljepšala američki grad Harrisburg

Bošnjačka džamija uljepšala američki grad Harrisburg

Danas su Bošnjaci.Net primili fin haber koji dijelimo sa našim vjernim čitateljima. Od danas je bošnjačka zajednica na sjevernoameričkom kontinentu bogatija još za jednu džamiju. Naime, rukama vrijednih Bošnjaka, članova B&H Islamskog centra u Harrisburgu, američka savezna država Pennsylvania, ugrađivanjem, odnosno postavljanjem, alema na munari i četiri kubeta, završena je džamija koja će krasiti ovaj američki grad. Članovi pomenute zajednice u Harrisburgu, uzrokom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima, počeli su se naseljavati u pomenuti grad, koji ih je prihvatio domaćinski i raširenih ruku. Oko 3,5 hiljade Bošnjaka su prihvatili pruženu ruku dobrog domaćina, pa su na dobro odgovorili dobrom. Našli su odgovarajuće poslove, koje su radili svjesno i savjesno, zatim su udomili svoje porodice, a zatim su zasukali rukave da se organiziraju u bošnjačkoj zajednici, u kojoj će sačuvati sebe i svoje buduće potomstvo. Registrirali su B&H Islamski centar u Pennsylvaniji (B&H Islamic Center of Pennsylvania), zatim su tačno prije 11 godina iznajmili prostor koji su adaptirali u mesdžid. Porodično su se okupljali dok su im djeca pohađala mektebsku nastavu. Ipak, na vrijeme su shvatili da plaćanje kirije nije dobro rješenje za budućnost svoje zajednice, ali i poželili su se bosanskog ambijenta, džamije u centru mahale i kuće nanizane kao lijepa zrna na tespihu. Odlučili su se da kupe komad zemlje i da na toj uvakufljenoj zemlji iz temelja sagrade džamiju. Tada, osim iskrenog nijjeta i dova imali su nešto malo sredstava na bankovskom računu. I krenuli su u izgradnju džamije, nadajući se Allahovoj pomoći i podršci članova koji znaju vrijednost vakufa i vakifa, kao i prijatelja ove zajednice. Tako su u septembru 2009. na “Svečanom iftaru”, vakifi obezbijedili 220,000 dollara, što je bilo dovoljno za prvu fazu ali ne i za cijeli objekat džamije. Ipak od momenta polaganja kamena temeljca pa kroz građevinske poslove koji su slijedili radili su koliko su mogli. Savladivali su prepreku po prepreku. Većinu poslova su uradili svojim vrijednim rukama…i eto baš danas su ugrađivanjem alema na munari, te na jednom velikom i tri manja kubeta završili poslove na džamiji.

 

Pohvalno je naglasiti da su se pored Bošnjaka u doniranju sredstava i radovima na džamiji, posebno istakli članovi turske, te nekoliko članova arapske zajednice, kao američki građani kršćanskog svetonazora. Preko puta džamije nalazi se crkva, među članovima ove dvije zajednice već su izgrađeni odlični međuljudski odnosni.

Toliko do svečanog otvaranja, tako da ćemo tada detaljnije pisati o ovoj džamiji i zajednici, sada upućujemo srdačnu čestitku vrijednim članovima B&H Islamskog centra u Harrisburgu i svakom ko je od svog časnog i halal zarađenog imetka ugradio ciglu u ovoj prelijepoj džamiji, posebno što su spoznali vrijednost i pretovorili u djelo riječi Poslanika s.a.w.s.: “Ko izgradi džamiju veličine ptičijeg gnijezda, Allah će mu izgraditi dvorac u Džennetu…” Insha-Allah. Masha-Allah!

 

bosnjaci.net
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top