U FokusuVijesti iz zemlje

Bošnjaci moraju imati vlastiti narativ o genocidu

9. januara 1992. godine na prostoru RBiH formirana je tzv. Srpska republika u BiH. Formirano je na stotine logora, ubijeno na desetine hiljada ljudi, prognane stotine hiljada, porušeni svi vjerski objekti Bošnjaka, počinjen genocid.

Gostujući na radiju BIR-u, dr. Hikmet Karčić, iznio je nekoliko važnih teza u vezi sa genocidom i njegovim dokumentovanjem.

Istakao je da Bošnjaci moraju imati svoj vlastiti narativ o genocidu, kojeg će sami izgraditi kroz pisanu riječ, filmsku produkciju, kulturu pamćenja i na druge načine, s tim da je vrlo važno da se sve to prevodi na strane jezike ukoliko želimo da svijet čuje o nama i našim stradanjima.

Podsjetio je da svi narodi koji su činili zločine, pa i zločin genocida, nastoje, na različite načine, prije svega institucionalno, taj dio izbrisati iz svoje prošlosti i sebe predstaviti kao jedinu žrtvu.

“U Poljskoj, recimo, svaki pokušaj dovođenja Poljaka u vezu sa Holokaustom najstrožije se sankcioniše. Otuda i potreba rukovodstva manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da oformi novu komisiju za istraživanje zločina u Srebrenici i Sarajevu. Cilj tog procesa jeste sapiranje genocidne ljage sa srpskog kolektiviteta, i predstavljanje žrtava genocida kao legitimnih vojnih meta, ali i kreiranje vlastitog srpskog narativa o onome šta se dešavalo u toku agresije na našu državu.”, kazao je Karčić.

Prokomentarisao je i posljednja dešavanja u Srebrenici i Višegradu.

“Snimci na kojima se pjeva “Da bogda se tri put ponovila”, “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”, zatim izjave srpskih crkvenih velikodostojnika o Bosni i Hercegovini, govore nam da se ovdje više ne radi o negiranju genocida nego o genocidnom trijumfalizmu. Možemo vidjeti da je on transgeneracijski, i da u njemu učestvuju i mlado i staro, i malo i veliko. Ne samo da se zločini ne priznaju, ne samo da se negiraju, nego se sistemski slave i promovišu kroz davanja institucijama naziva po presuđenim ratnim zličincima.”, istakao dr. Hikmet Karčić, viši stručni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

N. Abdić

preporod.info

Povezani članci

Back to top button