Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci Makedonije obilježavaju svoj nacionalni dan 28. septembar

Bošnjaci Makedonije obilježavaju svoj nacionalni dan 28. septembar

Jučer, 27.09.2018. g. u Opštini Petrovac povodom Dana Bošnjaka održao se festival folklora „Konjare 2018“ čime je počelo obilježavanje ovog velikog praznika Bošnjaka Makedonije. Na festivalu je prisustvovalo više folklornih grupa sa igrama i pjesmom svih naroda koji žive u Republici Makedoniji.

Na festivalu je bilo više zvaničnika, Gradonačalnik Petrovca, Borče Mitevski, narodni poslanik Zećir Ramčilović, predstavnici Ministarstva kulture Republike Makedonije, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza, Munir Kolašinac, predsjednik Bošwačke demokratske stranke, Salko Kuč, predstavnici političkih stranaka i udruženja i veliki broj Bošnjaka iz različitih djelova naše države.

Prisutnima se obratio poslanik Ramčilović, on je pored čestitki i iskazanog ponosa što po prvi put se održava festival u ovom regionu gdje žive Bošnjaci potencirao: „Već duži period ne osjećam više nikakvu potrebu da bilo kome objašnjavam ime jednog starog autohtonog evropskog naroda. Ali ne smijemo zaboraviti da su nam pred više od jednog vijeka mijenjali ime od Bosne u Bosnu i Hercegovinu, zabranili nam da se izjasnjavamo kao Bošnjaci, zabranili da svoj jezik nazivamo bosanski, pokušali da nas asimiliraju, nanosili genocide… 100 i više godina neko je radio da nas nema. E zato ne smijemo zaboraviti, i zato trebamo obilježavati 28 septembar dan kada smo vratili svoje vjekovno i jedino ime, dan kada smo vratili svoj nacionalni ponos.“

U okviru obilježavanja Udruženje Divan je objavilo zbirku poezije „Mostovi prijateljstva 2“ na bosanskom i makedonskom jeziku u kojoj su zastupljeni autori Bošnjaci iz regiona sa kojom simbolično čestitaju Dan Bošnjaka.

Danas je predviđeno više aktivnosti, od kojih za obilježavanje je tribina „Izazovi bosanskoga jezika kod Bošnjačke zajednice u R.Makedoniji“, sa početkom od 14.00 časova, na kojoj će uzeti učestvo: Akademik prof. dr. Dzevad Jahić, prof.dr. Redzep Škrijelj, prof. dr. Zećir Ramčilović, prof. Indira Hadzibulić, prof. dr. Rubin Zemon i dr. Od 18.30. u Domu ARM je promocija knjige „Pa sve do Stambola“ od akademika Fatmira Bačija, gdje će se od 20.00. časova održati i centralna manifestacija. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top