Dijaspora

Bosanska škola obilježila Dan nezavisnosti BiH u Čikagu

 Tom prilikom voditeljice ovog projekta, prof. Amina Sendić-Mešić i prof. Enisa Omerović, uz pomoć volotera iz reda Vijeća roditelja za djecu su priredile radionicu u okviru koje su se djeca takmičila u izradi bosanskih ćilima. Iako su svi naši učenici pobjednici, u okviru ove svečane radionice pobjede su odnijeli učenici prvog i drugog razreda.

Bosanska škola je jedinstven pilot projekat, prvi takve vrste, pokrenut na teritoriji Sjeverne Amerike uz podršku Generalnog konzulata BiH u Čikagu, s ciljem da se naša djeca obrazuju na maternjem bosanskom jeziku i da uče o historiji i kulturi svoje zemlje. Ova škola certifikovana je od strane Ministarstva civilnih poslova BiH, a radi se prema programu za učenike u dijapsori koje je uradilo pomenuto ministarstvo. Ovo je već šesta godina kako uspješno djeluje, a školu pohađa preko stotinu učenika.

Ovakve aktivnosti među našom djecom doprinose jačanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini, te izgrađuju nacionalnu i kulturnu svijest. Ovom prilikom želimo da posebno pohvalimo našu dječicu koja vrijedno rade i marljivo uče, ali svakako i voditeljice ovog projekta bez čijeg zalaganja ovo ne bi bilo moguće. Svakako da zahvalnost dugujemo i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu, Odboru našeg centra, Vijeću roditeljaženskoj grupi ”Bošnjakinja” i svima koji su doprinijeli da ovaj projekat traje. Ovogodišnji medijski pokrovitelj obilježavanja Dana nezavisnosti BiH je BATV iz Njujorka, koja je ovom prilikom sačinila i reportažu o Bosanskoj školi na čemu im se iskreno zahvaljujemo.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button