Vijesti iz svijeta

Borbe u Gazi trajati će vjerovatno godinu dana

Izraelska vojska saopćila je u nedjelju da će se njene snage žestoko boriti u južnom dijelu Pojasa Gaze protiv militanata Hamasa "kao što su to radili i na sjeveru".

“Borili smo se žestoko i temeljno na sjeveru Pojasa Gaze, a to ćemo učiniti sada na jugu”, rekao je načelnik Generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi.

U nedjelju je “obišao diviziju u Gazi i razgovarao sa rezervistima u sektoru”, navedeno je u saopćenju vojske.

U međuvremenu, radio izraelske vojske javio je da je vojska krenula u kopnenu operaciju u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Navodi se da je vojska počela djelovati na sjeveru Khan Younisa.

“Očekuje se da će izraelska vojska proširiti svoju kopnenu operaciju”, dodali su.

Izraelska vojska nastavila je bombardovanje Pojasa Gaze u petak ujutru nakon što je proglasila kraj jednosedmične humanitarne pauze.

Najmanje 509 Palestinaca je ubijeno, a 1.316 povrijeđeno od petka u izraelskim zračnim napadima, govore podaci Ministarstva zdravstva u Gazi.

U međuvremenu, procurio je detaljan plan izraelske vosjske za borbe u Gazi. Izrael se sprema na dugi rat protiv Hamasa koji bi mogao trajati više od godinu dana.

Kako saznaje The Financial Times prema izvorima koji su upoznati s izraelskim vojnim planovima, višefazna strategija uključuje eliminaciju trojice vođa palestinske organizacije Hamas, uništenje svih 24 bataljona Hamasa, razbijanje mreže tunela i sposobnosti upravljanja Gazom.

Početak 2024. obilježiće intenzivne kopnene operacije, koje bi se trebale protegnuti na nekoliko mjeseci, a u drugom dijelu godine ide faza “tranzicije i stabilizacije” vojnih sukoba nižeg intenziteta.

Vremenski okvir izraelske strategije je fleksibilan i zavisi o višefaktora , uključujući sposobnost operativnog djelovanja na terenu, međunarodni pritisak i mogućnosti oslobađanja talaca.

Operacijom na jugu izraelska bi vojska ušla u područje s više od dva milijuna ljudi, nakon što je oko milion ljudi pobjeglo iz sjeverne Gaze u južni dio uoči invazije.

Jednom kad uđu u južni dio opkoljene palestinske enklave, izraelski vojnici krenuće u potragu i eliminaciju trojice lidera Hamasa – Yahya Sinwara, Mohammeda Deifa i Marwana Isse. Nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju kojom su zauzeti veliki dijelovi sjeverne Gaze, većina njegovih boraca i raketnog arsenala, kao i većina preostalih izraelskih talaca zarobljenih 7. oktobra, preselila se na jug enklave.

Južna ofanziva usredotočila na Khan Younis, važno središte aktivnosti Hamasa i rodni grad Sinwara i Deifa, te na Rafah koji se nalazi na samoj granici s Egiptom. Granični prelaz između Gaze i Egipta i podzemni tuneli za krijumčarenje “glavni su kanal kiseonika za Hamas koji obnavlja svoje vojne sposobnosti”, rekla je za FT osoba upoznata s izraelskim ratnim planovima.

Izrael je u petak počeo izdavati naredbe za evakuaciju manjeg dijela civila u južnoj Gazi.

“Pobrinućemo se da postoji dovoljno ‘sigurnih zona‘, upozorićemo ih unaprijed i pozvati ih da se evakuišu, na primjer jedan kilometar prema sjeveru ili zapadu”, rekao je izraelski funkcioner, dodavši ipak da ne postoje “čarobna pravila borbe”.

Izraelski zvaničnici priznali su da se pristup evakuaciji civila mora promijeniti i da se metoda masovne evakuacije, koja je primijenjena na sjeveru pojasa Gaze, ne može ponoviti.

Faza “tranzicije i stabilizacije” ima za cilj pripremiti Gazu za poredak bez Hamasa. Izrael odbija komentarisati hoće li Palestinska uprava biti u poziciji da ponovno uspostavi nadzor nad Gazom.

akos.ba

Povezani članci