U FokusuVijesti iz svijeta

Izraelski oficiri priznali da namjerno ubijaju civile u Gazi

Automatizirani sistem uveliko je olakšao posao izraelskim obavještajcima u donošenju odluka tokom vojnih operacija, uključujući izračunavanje potencijalnih žrtava. Pet različitih izvora potvrdilo je da je broj civila koji bi mogli biti ubijeni u napadima unaprijed poznat izraelskim obavještajnim službama i jasno se pojavljuje u ciljnoj datoteci pod kategorijom ‘kolateralna šteta’.

Izraelski obavještajni i vojni izvori otkrili su kakav pristup slijedi cionistička okupacijska vojska prema određivanju meta u aktuelnom ratu u Pojasu Gaze. Izvori, uključujući više oficira u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), priznali su da cionistička okupacijska vojska namjerno i u velikim razmjerama gađa palestinske civile, a sve s ciljem odvraćanja i produžavanja traume u palestinskom društvu. U nastavku prenosimo dijelove opsežnog istraživanja o razlozima masovnog stradanja civila u Gazi koje je objavio izraelski  ” Magazin 972+ “.  

Prema nalazima spomenute istrage, u aktuelnom ratu u Gazi, izraelska vojska je znatno proširila napad na nevojne ciljeve, poput javnih i stambenih zgrada  – ono što vojska naziva ‘Power Targets’ – ali i na privatne kuće. U jednom od slučajeva, vojno zapovjedništvo je, prema informacijama koje je dobio 972+, odobrilo bombardiranje stotina civila pri pokušaju likvidacije jednog od dužnosnika Hamasa.

“To je vjerojatno jedan od razloga zašto je toliko visok udio djece i žena među palestinskim žrtvama. Više od 300 porodica u Gazi izgubilo je više od deset svojih članova u bombardiranju”, navodi 972+.

Ubijanje civila radi uštede vremena

Pet različitih izvora, koji su bili uključeni u prethodne operacije u Gazi, reklo je da je broj civila koji bi mogli biti ubijeni u svakom napadu na privatne kuće i stambene zgrade unaprijed izračunat i poznat obavještajnim službama.

“Postoje slučajevi u kojima bombardiramo neprecizno, ne znamo tačno gdje je cilj, bombardiramo široko, ubijamo civile na taj način i iz razloga uštede vremena”, rekao je izvor za 972+.

“Ništa se ne događa slučajno”, rekao je jedan obavještajni izvor koji je bio uključen u prethodne operacije u Gazi. „Kada je trogodišnja djevojčica ubijena u Gazi u kući, to je bilo zato što je neko u vojsci odlučio da nije loše da ona bude ubijena. Mi nismo Hamas. Ovo nisu njihove rakete. Sve je ciljano i precizno. Znamo tačno kolika je slučajna šteta u svakoj kući”.

‘Traže od nas da gađamo višekatnice koje se mogu povezati s Hamasom. Shvatio sam da takav pristup omogućuje vojsci izazvati mnogo razaranja u Gazi. To je ono što su nam rekli”, rekao je jedan od izvora spomenutog istraživanja. “Rušenje cijele višekatnice se izvodi kako bi se oštetile porodice koje žive u njoj i kako bi se na taj način izvršio pritisak na organizacije terorizam… Cilj napada na takve mete je smišljeni udar na civilno društvo, želja da se građani Gaze primoraju da se okrenu protiv Hamasa”.

The Gospel: kako Izrael koristi umjetnu inteligenciju za odabir ciljeva bombardiranja u Gazi

Aktuelna agresija Izraela na Gazu pružila je priliku bez presedana IDF-u da koristi umjetnu inteligenciju za masovno određivanje ciljeva napada. AI platforma za stvaranje ciljeva pod nazivom ‘Evanđelje’ značajno je ubrzala određivanje smrtonosnih meta koju su izraelski stručnjaci usporedili s ‘tvornicom’.

Automatizirani sistem uveliko je olakšao posao izraelskim obavještajcima u donošenju odluka tokom vojnih operacija, uključujući izračunavanje potencijalnih žrtava. Pet različitih izvora potvrdilo je da je broj civila koji bi mogli biti ubijeni u napadima unaprijed poznat izraelskim obavještajnim službama i jasno se pojavljuje u ciljnoj datoteci pod kategorijom ‘kolateralna šteta’.

Prema tim izvorima, postoje stepeni kolateralne štete po kojima vojska određuje da li je moguće napasti neku metu. “Kada opća direktiva postane ‘Kolateralna šteta 5’, to znači da smo ovlašteni pogoditi sve mete koje će ubiti pet ili manje civila – možemo djelovati na sve mete koje imaju pet ili manje”, rekao je jedan od izvora.

“Ovo je stroj koji, uz pomoć umjetne inteligencije, obrađuje mnogo podataka bolje i brže od bilo kojeg čovjeka i pretvara ih u ciljeve za napad”, rekao je bivši načelnik štaba IDF-a Aviv Kochavi u opširnom intervjuu za Ynet.

“Automatski pripremamo mete i radimo prema popisu za provjeru”, rekao je jedan od izvora koji je radio u novom administrativnom odjelu za mete za +972. “Stvarno je poput tvornice. Radimo brzo i nemamo vremena ulaziti duboko u cilj.”

“Zahvaljujući vojnim sistemima umjetne inteligencije, po prvi put vojska može generirati nove mete brže nego što napada. Poriv za automatskim generiranjem velikog broja ciljeva je ostvarenje doktrine dahija” (Doktrina dahija je formulirana u vrijeme Libanskog rata 2006. godine. Glavni princip je bio: nesrazmjerni napadi, uključujući i one protiv civilnih struktura i infrastrukture).(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button