Dijaspora

BKC Frankfurt: Obilježen Dan državnosti BiH

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u BKC-u Frankfurt upriličena je svečanost, a čiji su organizatori BZK „Preporod“ i Muzej „Alija Izetbegović“.

Značaj ove svečanosti, kako kažu domaćini iz Frankfurta, se ogleda u jačanju veze između građana Bosne i Hercegovine u dijaspori s domovinom, čuvajući identitet i promovirajući vrijednosti Bosne  Hercegovine.

Manifestacija obilježavanja 25. novembra je počela izvedbom ilahija hora BKC Frankfurt, a nastavljena je emitiranjem dokumentarnog filma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izložbom fotografija „Predsjednik izbliza“ iz postavke Muzeja „Alija Izetbegović“, promocijom 1. kola Edicije „Bošnjaci“, a Adis Tanović, koordinator obilježavanja Dana državnosti u dijaspori, ovom prilikom govorio je o islamskom naslijeđu Evrope kroz prezentaciju svoje knjige “Islamsko naslijeđe Evrope“. Prisutnima se obratio i glavni urednik Edicije Bošnjaci i generalni projekt menadžer BZK Preporod, Filip Mursel Begović.

Osim projekcije filma, diskusije o određenim dijelovima knjiga iz Edicije „Bošnjaci“, također su predstavljen i strateški ciljevi BZK Preporod.

Gosti su izrazili svoje zadovoljstvo dolaskom, dok su domaćini iskazali radost i zahvalnost zbog programa kojim su počašćeni, te je poslana jasna poruka – zajedničkim snagama za Bosnu i Hercegovinu.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button