Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > BKC Frankfurt: Islam u otkrićima velikana evropske kulture

BKC Frankfurt: Islam u otkrićima velikana evropske kulture

U BKC-u Frankfurt je održan seminar “Islam u otkrićima velikana  evropske  kulture” a koji je organizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Cilj seminara bilo je bliže upoznavanje sa djelima o islamu, koja su iza sebe ostavile velike ličnosti evropskih nacionalnih literatura i evropske kulture u cjelini kao trajne dragocjenosti kultrnog nasljeđa čovječanstva.

Predavači na seminari su bili dr. Hilmo Neimarlija, dr. Enes Karić, dr. Armina Omerika i mr. Muhamed Jugo. Iako je seminar održan sredinom radne sedmice, odziv je bio odličan, te je u konačnici zabilježen broj prisutnih od preko 100.

Muftija dr. Osman Kozlić, kao gost večeri, je poselamio skup, podsjetivši na značaj ovakvih tribina, posebno za Bošnjake u dijaspori.

Predavači su se osvrnuli na činjenjicu da su tokom osamnaestog, devetnaestog i dvadesetog stoljeća pojedini istaknuti evropski pisci i mislioci poduzimali temeljita proučavanja Kur'ana, života Poslanika Muhammeda i povijesti islama, te da je islamsko kulturno nasljeđe za njih  bilo izvorište dragocjenih saznanja i inspiracija, a vjerodostojno  vjersko učenje i civilizacijsko postignuće islama razlog njihovih nastojanja da se Evropljani oslobode naslijeđenih krivih viđenja i predrasuda o islamu.

Također, kazano je da su u svojim nalazima i inspiracijama podsticali su objektivna naučna istraživanja islama i naučno utvrđivanje  utjecaja islama na srednjovjekovnu evropsku filozofiju, teologiju i književnost, na pojavu Renesanse i osnivanje prvih visokih škola i univerziteta u Evropi, na nastanak strukovnih udruženja i pravnih instituta, na razvitak evropske industrijske proizvodnje i trgovine širokog dometa.

Ovom prilikom, dr. Neimarlija je uručio poklon BKC- u i muftiji Kozliću po jedan primjerak knjige “480 godina postojanja Gazi Husrev-begove medrese”, a seminar je završen za zadovoljstvo, kako prisutnih koji su se iznimno obogatili, tako i predavača.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top