Islamske teme

Biti zahvalan je od temelja vjerovanja

Sljedeća priča to lijepo ilustrira:

Aiša, radijallahu ‘anha, primjetila je kako su pete Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ispucale od dugog stajanja u namazu, pa mu je rekla: „Allahov Poslaniče, zar ti nisu oprošteni prethodni i budući grijesi?! Zbog čega sve ovo?!” Šta je odgovorio Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem? Razmišljaj o njegovom odgovoru! Rekao je: „O Aiša, a zar da ne budem Allahu zahvalan rob?!’ “ (Sahih Buhari, hadis: 1130 i Sahih Muslim, hadis: 2819)

Poslanikov, a.s., odnos s Allahom bio je zasnovan na principu zahvalnosti. Budući da je on naš uzor i mi bismo trebali graditi takav odnos s Allahom.

Rezultati takve zahvalnosti jasno su objašnjeni u Allahovom obećanju:

Allahovo obećanje je jednostavno i jasno: budite zahvalni i povećat će vam se blagodati. Budite nezahvalni, povećati će vam se fukareština.

Pozitivno razmišljanje i sapouzdanje

U tekstovima koji govore o samopouzdanju, bez obzira koliko sekualran autor bio, naglašava se važnost zahvalnosti. Mnogi ljudi širom svijeta doživjeli su povećanje blagoslova onda kada su bili zahvalni. Neki sekularistički izvori navode čak 30 prednosti zahvalnosti.

Ako se savremena istraživanja i islamska načela slažu oko zahvalnosti i toga da je zahvalnost važna, zašto je onda nezahvalnost danas tako izražena?

Vremena kukanja

Pritužbe i uvrede postale su internacionalni trend. Čini se da ne postoji ni jedan dan u kojem muslimani nisu nervozni, uvrijeđeni, ljuti ili se raspravljaju oko nečega.

Žalimo se na sve: na politiku, učenjake, nedostatak naučnika, na ljude da su previše konzervativni ili liberalni, na nekog ko koristi riječi koje nam se ne sviđaju i naravno, na islamifobiju (obavezno), a popis jadikovanja je sve dulji i dulji.

Iako su mnoge od tih pritužbi legitimne, zapitajmo se koliko to naše kukanje zapravo pomaže ummetu?

Zar Božiji Poslanik, a.s., nije imao da prigovori na mnogo štošta? Protjeran je iz svog grada, oklevetao ga je njegov narod, izgubio je mnoge od svojih najbliži i bio povrijeđen od njegovih neprijatelja. Ipak, njegov odgovor na sve to bio je „Zar da ne budem Allahu zahvalan rob?!“

Unatoč svim negativnim događajima koji su se odigrali oko njega, uvijek je pronašao nešto zbog čega bi bio zahvalan, pa zar i mi onda ne bi trebali biti?

Opasnost od jadikovanja

Problem s vremenom u kom živimo jeste da sve ovo kukanje i jadikovanje samo stvara negativnu atmosferu. Na kraju bivamo puni bijesa, nezadovoljstva, gorčine i tuge. Nijedna od tih emocija nije produktivna, a kao rezultat toga provodimo toliko vremena u kukanju, a tako malo vremena radimo nešto konstruktivno.

To treba promijeniti, a promjena mora započeti od nas. Moramo se riješiti navike jadikovanja i zamijeniti je navikom zahvaljivanja Allahu.

Kako napraviti pomak

Prvi korak koji trebamo poduzeti da bi smo promijenili to jeste da postanemo selektivniji kada su u pitanju sadržaji na društvenim mrežama. Mediji nas svakodnevno bombarduju negativnim vijestima i komentarima putem društvenih mreža. Zbog toga je gotovo nemoguće osjetiti bilo kakvu pozitivnu emociju u bilo kojem trenutku dana.

Potrebno je da izradite neke zaštitne filtere. Neka vaši glavni izvori vijesti budu pozitivni mediji, a one depresivne medije čitajate samo onda kad morate. I MOLIM VAS izbjegavajte odjeljak sa komentarima po svaku cijenu!

Osobno, svaki dan počinjem unosom tri stvari za koje sam vam zahvalan, a zatim zahvaljujem Allahu zbog tih blagoslova i pokušavam napraviti jedinstven popis svakog pojedinog dana. Ovo mi pomaže da počnem dan na pozitivnoj poziciji i izbjegavam negativne emocije.

Ako promjenite naviku jadikovanja u naviku zahvaljivanja osjetit ćete unutrašnji mir, pozitivne emocije, uvećanje produktivnosti i blagoslova. Šta onda čekate, napravite tu promjenu već danas!

Autor: Ismail Kamdar

Izvor: islamicselfhelp.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

 

Povezani članci

Back to top button