Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Biografije 100 bošnjačkih imama: Hfz. Muhamed Emin ef. Riđanović (1850-1926)

Biografije 100 bošnjačkih imama: Hfz. Muhamed Emin ef. Riđanović (1850-1926)

 Muhamed ef. Riđanović rođen je u Mostaru. Osnovno obrazovanje, hifz i medresu završio je u Mostaru. Muderisi su mu bili poznati imami i alimi, Salih ef. Šemić, Murat ef. Pripirlija, Arif ef. Kajtaz i dr.

Prije austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine Muha- mmed ef. počinje obavljati dužnost imama u H. Husejin Kotle mesdžidu na Luci, koji je bio prozvan i Riđanovićeva džamija. Istovremeno je bio i muderris u Koski Mehmed-pašinoj medresi u Mostaru. Bio je i imam Koski Mehmed-pašine džamije i H. Baline džamiji na Brankovcu.

Kao imam i muallim hfz. Muhamed ef. bio je izuzetno uspješan. Izveo je više od dvadeset hafiza časnog Kurana. Izme­đu ostalih, pred hfz. Muhamedom ef. hifz su naučili i hfz. Brkić, hfz. Husejin ef. Puzić, hfz. Bašagić, hfz. Rizvanović, hfz. Leho i dr. Sa starijim sinom Ahmetom 1912. godine Muhamed ef. oba­vio je hadž.

Muhamed ef. bio je kavvi-hafiz, izuzetan poznavalac arap­skog, turskog i perzijskog jezika, dobar vaiz, ljubitelj tefsira Ruhu-l-bejan. Bio je izuzetno poštovan i cijenjen u narodu. Na ahiret je preselio 8. decembra 1926. godine. Ukopan je ispred Šarića džamije u Mostaru, pored svog brata Abdullaha ef., hercegovač­kog muftije.[1]


Vidi više: Gajret (1927), br. 3, str. 47; i: Kalendar Narodne Uzdanice za 1941, str. 78.

 

Preuzeto iz knjige: "100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012"

Priredili: Ekrem Tucaković, Abdulgafar Velić i Mirnes Kovač;

format: A5; br. str. 224; povez tvrdi

Izdavač: El-Kalem

Narudžbe: http://elkalem.ba/index.php/100-bosnjackim-imama-iz-perioda-1912-2012.html

Akos.bA

 
 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com