Moj vrt

BILJKE PENJAČICE-vrste za vertikalno ozeljenjavanje

Vertikalnim ozeljenjavanjem možemo uljepšati već lijepe zgrade,ali i zakloniti neugledne detalje,sporedne zgrade,ostave,bunare i druge objekte koji privlače pažnju.

Ovakvi objekti se mogu jednostavno i lako zakloniti biljkama penjačicama.
 
Biljke penjačice mogu da budu zimzelene ili listopadne,a po dužini trajanja jednogodišnje i višegodišnje,koje mogu da žive i po nekoliko desetina godina.Različite su dužine-od 2 do 20 i više metara.Svojim dugim i razgranatim stablom neke penjačice mogu da prekriju čitavu fasadu višespratnih zgrada.
 
Pored interesantnog oblika i boje cvijeta i ploda neke penjačice se odlikuju interesantnim oblikom i bojom lišća,kako u toku proljeća i ljeta tako i u jesenskom periodu.
 
Navešću vam neke od najčešće upotrebljavanih  penjačica:
 
  • Glicinija-Visteria-je dužine i preko 20 metarta.List je složen sivozelen,a u jesen dobije tamnu boju.Ova penjačica je posebno interesantna zbog svojih ljubičastih-plavih cvjetova u vidu grozdova,dužine i do 50 centimetara.Cvjeta prije listanja u aprilu i maju,i to vrlo obilno i dugo.Drugi put cvjeta u julu i avgustu,samo u kraćem periodu i manjem obimu.Dugovječna je i brzog rasta.
  • Žakmanov klematis-sa svojim brojnim sortama je penjačica koja naraste do 4 metra dužine.Ima list tamnozelene,a u jesen tamne boje.U vrijeme cvjetanja,a to je april i maj,ima vrlo interesantne cvjetove različitih boja-violet,roza,bijela i druge,koje veoma efektno ukrašavaju detalje na kojima se nalaze.Odlikuju se brzim rastom i srednjom dužinom života.
  • Petolisna lozica-ima složen list.Naraste do 20 metara dužine.Raste brzo i za vrlo kratko vrijeme može da prekrije veliku površinu.List je prvo zelen,zatim crven,a u jesen je crvene do purpurne boje.Ova penjačica je vrlo interesantna zbog svojih plodova plave boje u vidu grozdova,koji ostaju na granama preko cijele zime pa imaju posebnu dekorativnu ulogu.
  • Trorežnjevita lozica-je po listu dobila ime.List je u proljeće purpurne,ljeti zelene,a u jesen zlatno-žute ili crvene boje.Odlikuje se brzim rastom i srednjom dugovječnošću.Ima dekorativne plodove.
  • Baldžuanski poligonum-može da naraste do 15 metara.List je svijetlozelene boje,a u jesen dobije limun žutu boju.Dugovječna je i brzog rasta,a za vrlo kratko vrijeme može da prekrije cijelu površinu zida,terase ili pergole.Veoma je interesantna zbog svojih sitnih bjeličasto-ružičastih cvjetova u vidu grozdova,koji prekrivaju čitavu površinu objekta na kojem raste i to u vrlo dugom periodu,od aprila do oktobra.
  • Bršljan-je zimzelena penjačica dužine do 20 i više metara.List je tamnozelene,a cvijet zelenkaste boje.Cvjeta u septembru i oktobru i to na dijelovima koji su izloženi direktnim sunčevim zrakama.Odlično raste u dubokoj sjeni i može uspješno da zamijeni travni pokrivač.Sporijeg je rasta ali je dugovječna.
  • Ruže-zauzimaju posebno mjesto među drvenastim penjačicama.
  • Divlja vinjaga-doseže dužinu do 20 metara.List je svijetlozelene,a u jesen bež-žute boje.Gusto pokriva površinu na kojoj raste,srednje je dugovječna i brzog rasta.
  • Tekoma-Kampsis-je puzavica koja može da naraste do 20 metara.List joj je velik i složen zelene boje,a u jesen potamni.Cvijet je interesantnog oblika u vidu trube,naranđasto-crvene boje.Cvjeta vrlo obilno i dugo,od jula do septembra.Odlikuje se srednjom dugovječnošću i brzim rastom.
           Veoma lijepi efekti u vertikalnom ozeljenjavanju postižu se kombinacijom glicinije i tekome,jer su ti objekti dugo ukrašeni-prvo cvjetovima glicinije prije listanja,a zatim kombinacijom ljubičasto-plavih cvjetova glicinije    i naranđasto-crvenih tekome,a na kraju samo cvjetovima tekome.
 
     -Jednogodišnje penjačice
 
Pored ovih višegodišnjih penjačica postoje i jednogodišnje penjaćice.One sekoriste za brzo ozelenjavanje i veoma su dekorativne zbog svojih cvjetova i listova interesantnog oblika i lijepih boja.
Među jednogodišnje penjačice spadaju:ladolež,mirišljavi grašak,razne tikve i druge vrsta.
 
Kao što je već naprijed i navedeno,vertikalnim ozelenjavanjem možemo uljepšati i  već lijepe građevinske objekte ili pojedine dijelove,balkone,terase ili dijelove vrta.
 
Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić, dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva
Telefon:061/469-971, E-mail:olea.visoko@hotmail.com
 
akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button