Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Bihać: Fethija, nekada crkva a danas džamija VIDEO

Bihać: Fethija, nekada crkva a danas džamija VIDEO

Fethija džamija se nalazi u Bihaću a sagrađena je prvobitno kao crkva svetog Ante Padovanskog 1266. godine, u gotičkom stilu te je i jedna od rijetkih evropskih islamskih bogomolja u gotičkom arhitektonskom stilu.

Današnja džamija Fethija se smatra najstarijom građevinom gotičkog stila na području Bosne i Hercegovine.Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Za RTV IZ BIR o džamiji Fethiji govori Abdulaziz ef. Nuspahić, imam džamije.

“Lokalno stanovništvo odnosno osmanlijska vlast je, prema jakoj usmenoj tradiciji, kupila ovaj objekat za novce i preuredila ga u džamiju.
Još uvijek tragamo, imamo neke insinuacije da se dokumenti (o džamiji) nalaze u Bečkim i Istambulskim arhivima. Već smo u procedurama da dobijemo tu nekakvu povijesnu dokumentaciju koja se tiče Fethije.
Džamija Fethija je ustvari džamija od 1592. godine pa sve do danas.

Crkveni zvonik je služio kao munara sve do 1863. godine, kada je sultan Abdul-Aziz naredio sveukupnu restauraciju džamije. Tada je srušen zvonik, sa kojeg je učen ezan sva ta tri stoljeća, i na istom mjestu je napravljena munara.” – pripovijeda nam ef. Nuspahić.

Na Fethiji džamiji nalaze se dva natpisa. Nad ulazom u džamiju je smješten noviji natpis o obnovi džamije u 1312. hidž. godini (1894.), dok je stariji natpis situiran u podnožju munare i isklesan u kamenoj ploči veličine 1,60×0,90. Ispod toga je manja ploča sa datumom. Tekst glasi: »Za blagorodne vladavine prvaka svijetle otomanske porodice, zaštitnika vjere, uzdržavatelja gradova, našeg gospodina sultana Abdul-Aziz-hana, sagrađena je ova munara, kojoj primjera nema i obnovljena časna džamija.»

Na manjoj ploči, veličine 90×60 cm, tekst glasi: «Godina 1280. (1863.). Napisao slabašni Hilmi, kajmekam Bihaća, o vječni, o uzdržavatelju (Bože).»

Na manjoj ploči nad ulazom u džamiju nalazi se sljedeći natpis: «Ja Fettah! Ova časna džamija bijaše uveliko potrebna opravci pa je uz finansijsku pomoć države i pomoć ehalije obnovljen njezin krov i unutrašnjost njezina u potpunosti oslikana i ukrašena. Obnova sretno dovršena 1312. godine (1894.)»

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top